Sustavna ubojstva i deportacije

Biden službeno priznao genocid nad Armencima

Biden je prvi put koristio izraz za zločine koji su njegovi prethodnici u Bijeloj kući desetljećima izbjegavali zbog zabrinutosti u vezi s odnosima s Turskom.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2021. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Joe Biden službeno je priznao kao genocid sustavna ubojstva i deportacije Armenaca koje je provelo Otomansko carstvo početkom 20. stoljeća.

On je prvi put koristio izraz za zločine koji su njegovi prethodnici u Bijeloj kući desetljećima izbjegavali zbog zabrinutosti u vezi s odnosima s Turskom.

Biden je time ispunio predizborno obećanje koje je dao prije godinu dana. Ovu riječ upotrijebio je danas, na Armenski dan sjećanja, koji se obilježava kao sjećanje na događaje od 1915. do 1923.

"Svake godine na ovaj dan prisjećamo se života svih onih koji su umrli u armenskom genocidu iz osmanskog doba i obvezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više dogodi", stoji u današnjem priopćenju Bijele kuće.

Dodaje se da je počevši od 24. travnja 1915., kada su osmanske vlasti uhitile armenske intelektualce i vođe zajednica u Istanbulu, miliijun i pol Armenaca deportirano ili masakrirano u kampanji istrebljenja.

Podsjetimo, mediji su jučer objavili neslužbene informacije da je Biden poručio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da namjerava masakr Osmanskog carstva nad Armencima priznati kao genocid. Prema neslužbenim informacijama, jučerašnji telefonski razgovor je bio napet.

Ranije, prije ovog razgovora, je CNN objavio da će Biden navedeni događaj tretirati kao genocid, a podsjetili su da je to obećao u kampanji predsjedničkih izbora. Prethodni predsjednici Sjedinjenih Američkih Država govoreći o ovom događaju nisu upotrebljavali riječ genocid. CNN je to okarakterizirao kao oprez da se ne bi narušili odnosi sa ključnim regionalnim saveznikom.

Kopirati
Drag cursor here to close