Teške riječi

Biden prvi put nazvao Putina ratnim zločincem

"Predsjednik je odgovorio iz srca i na temelju onoga što ste vidjeli na televiziji, odnosno barbarskih djela brutalnog diktatora".
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2022. u 21:36 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je prvi puta ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je 24. veljače pokrenuo invaziju na Ukrajinu, "ratnim zločincem".

"On je ratni zločinac", rekao je kratko na pitanje novinarke dok je odlazio sa skupa u Bijeloj kući posvećenog pitanju obiteljskog nasilja.

"Predsjednik je odgovorio iz srca i na temelju onoga što ste vidjeli na televiziji, odnosno barbarskih djela brutalnog diktatora", rekla je njegova glasnogovornica Jen Psaki nešto kasnije.

Ona je pojasnila da je "pravni proces u tijeku u State Departmentu" vezano uz pravnu kvalifikaciju "ratnih zločina" Rusije u Ukrajini.

Nijedan američki dužnosnik dosad nije javno izgovorio termin "ratni zločinac" ili "ratni zločini", za razliku od nekih drugih država ili organizacija.

Šef europske diplomacije Josep Borrell je primjerice prošli tjedan rusko bombardiranje rodilišta i dječje klinike u Mariupolju nazvao "odurnim ratnim zločinom".

Kopirati
Drag cursor here to close