Zavrzlame

Biden: Ovo je povijesni trenutak europske sigurnosti; Turska: Rekli smo da ćemo reći ''ne''

Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2022. u 17:13 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden susreo se s čelnicima Švedske i Finske nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenje u NATO savez kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Nekoliko sati prije svog prvog predsjedničkog puta u Aziju, Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravljali o njihovim zahtjevima za članstvo u NATO-u.

"Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem obrambenom savezu na svijetu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Turska je izrazila sumnje oko ulaska Finske i Švedske u savez, tražeći od Švedske da zaustavi podršku kurdskim militantima za koje Turska smatra da su dio terorističke skupine, kao i da obje zemlje ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

Sullivan je u srijedu rekao novinarima da su američki dužnosnici uvjereni da mogu riješiti turske brige, a Biden je rekao da misli da će sve biti u redu po pitanju te problematike.

Svih 30 zemalja članica NATO saveza mora odobriti ulazak novih članica. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u videu objavljenom na Twitteru u četvrtak da je Turska rekla saveznicima da će odbiti švedsko i finsko članstvo.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će se usprotiviti ulasku Švedske i Finske u NATO. U razgovoru sa studentima Erdogan je rekao:

"Nastavit ćemo našu politiku na odlučan način. Rekli smo saveznicima da ćemo reći ne članstvu Finske i Švedske u NATO-u", rekao je Erdogan.

Tursko odobrenje zahtjeva Finske i Švedske za pridruživanjem zapadnom vojnom savezu ključno je jer NATO odluke donosi konsenzusom. Svaka od 30 zemalja članica ima pravo veta na ponudu za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close