U posjetu Japanu

Biden obećao 'konkretne benefite' novog trgovinskog sporazuma za Indo-pacifik

Biden, koji je u jeku petodnevne posjete Južnoj Koreji i Japanu, nazvao je američko-japansko savezništvo ''kamenom temeljcem mira i prosperiteta u Indo-pacifiku'' .
Vijesti / Svijet | 23. 05. 2022. u 09:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je obećao ''konkretne benefite'' stanovnicima Indo-pacifičke regije od novog trgovinskog sporazuma kojeg bi on trebao pokrenuti i koji ima za cilj naglasiti američku predanost toj ekonomskoj regiji i potrebu za stabilnošću u trgovini nakon prekida izazvanih pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Sastajući se s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, Biden je također izjavio da će novi Indo-pacifički okvir ojačati američku suradnju s drugim zemljama u regiji.

Bijela kuća priopćila je da će novi okvir suradnje pomoći Sjedinjenim Državama i azijskim ekonomijama da surađuju u pitanjima kao što su lanci snabdijevanja, čista energija, zaštita radnika i antikorupcijski napori. Detalji tek trebaju biti dogovoreni među zemljama članicama, otežavajući američkoj administraciji da ispuni obećanja o pomoći američkim radnicima i tvrtkama, istovremeno ispunjavajući globalne obveze.

U jutarnjim satima tijekom Bidenove posjete Tokiju radi razgovora s Kishidom bit će obavljeno koje zemlje će potpisati okvirni sporazum. To je posljednji korak Bidenove administracije u očuvanju i širenju američkog utjecaja u regiji koja je pod rastućim utjecajem Kine.

Kishida je, u kratkoj izjavi, kazao da je ''apsolutno oduševljen'' što će pozdraviti Bidena u njegovoj prvoj posjeti Aziji tijekom predsjedničkog mandata. On je skupa s Bidenom, zauzeo oštar stav prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, rekavši da to ''podriva temelje svjetskog poretka''.

Biden, koji je u jeku petodnevne posjete Južnoj Koreji i Japanu, nazvao je američko-japansko savezništvo ''kamenom temeljcem mira i prosperiteta u Indo-pacifiku'' i zahvalio se Japanu na ''snažnom čelništvu'' u suprotstavljanju Rusiji, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close