Zahuktava se kampanja

Biden: izvući ću Ameriku iz tame u koju ju je uvukao Trump

Poručio je i da se na ovim izborima biraju i "dostojanstvo, znanost i demokracija" i upozorio da je Amerika u "razdoblju stvarne opasnosti, ali i izvanrednih mogućnosti".
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Joe Biden službeno je u četvrtak navečer postao demokratski predsjednički kandidat i poručio Amerikancima da se na izborima u studenom biraju dostojanstvo, znanost i demokracija te obećao izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kaže, uvukao aktualni predsjednik Donald Trump, objavio je BBC.

Započeo je svoj govor citatom aktivistice za građanska i ljudska prava Elle Baker: "dajte ljudima svjetlo i oni će pronaći put". Upozorio je da je Amerika bila "predugo u tami" pod Trumpovim vodstvom i da se njegov mandat vrtio samo oko njega, umjesto oko Amerikanaca.

"Ako mi povjerite predsjedništvo, izvući ću najbolje iz vas, a ne najgore. Bit ću saveznik svjetla, a ne tame."

Poručio je i da se na ovim izborima biraju i "dostojanstvo, znanost i demokracija" i upozorio da je Amerika u "razdoblju stvarne opasnosti, ali i izvanrednih mogućnosti".

Obratio se bivšem predsjedniku Baracku Obami za čija je dva mandata obnašao dužnost američkog potpredsjednika, prenosi Hina.

"Bio si izvrstan predsjednik, predsjednik na kojeg se naša djeca mogu ugledati. To nitko neće moći reći za trenutnog okupatora Bijele kuće."

"Nikada nećemo vratiti gospodarstvo na noge i sigurno vratiti djecu u škole dok se ne suočimo s virusom", ponovio je kritike na Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa i poručio da on ima plan za razliku od svog republikanskog rivala. Biden je obećao razvijanje brzih testova na koronavirus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u "kako više nikada ne bismo morali biti u milosti Kine ili drugih zemalja da zaštitimo našu zemlju".

Također je obećao uvesti obvezno nošenje maski u svim saveznim državama.

"Bit ću predsjednik koji stoji uz svoje saveznike i prijatelje i jasno dati do znanja protivnicima da su dani zbližavanja s diktatorima završeni", rekao je Biden. Dodao je da neće tolerirati uplitanje stranih sila u "najsvetiju demokratsku aktivnost - glasanje", referirajući se na rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016.

Obećao je da će se SAD, ako bude izabran, vratiti obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg se Trump povukao.

Demokratski kandidat obećao je stvoriti bolji obrazovni sustav koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, nova radna mjesta i izjednačavanje plaća žena i muškaraca.

Kaže i da "ne želi nikoga kazniti", ali smatra da je vrijeme da najbogatiji ljudi i najveće korporacije više pridonesu SAD-u. Zaključio je svoj govor pozivajući birače da "okončaju poglavlje američke tame, ovdje, večeras".

Aktualni predsjednik Donald Trump reagirao je na Bidenove kritike na Twitteru.

"Joe u 47 godina nije napravio nijednu od tih stvari o kojima sada govori. Nikada se neće promijeniti, to su samo riječi", napisao je Trump.

Kopirati
Drag cursor here to close