Neslaganja

Biden: Izrael gubi podršku širom svijeta, Netanyahu mora promijeniti Vladu

Netanyahu mora ojačati i promijeniti Vladu kako bi pronašao dugoročno rješenje za izraelsko-palestinski sukob, rekao je američki predsjednik Biden
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da Izrael gubi podršku širom svijeta i da premijer Benjamin Netanyahu "mora ojačati i promijeniti" svoju Vladu, javlja Anadolu.

Biden je rekao da Netanyahu mora donijeti "tešku odluku".

“Ovo je najkonzervativnija Vlada u povijesti Izraela”, naglasio je Biden na prikupljanju sredstava za kampanju u Washingtonu, dodajući da Netanyahuova vlada “ne želi rješenje s dvije države”.

Rekao je da Netanyahu "mora ojačati i promijeniti" Vladu kako bi "pronašao dugoročno rješenje za izraelsko-palestinski sukob".

Primjedbe su uslijedile nakon što je Netanyahu u utorak priznao da postoji neslaganje s Bidenom o Pojasu Gaze u postratnom periodu.

"Da, postoji neslaganje kada je u pitanju 'dan poslije Hamasa' i nadam se da ćemo se i ovdje dogovoriti", kazao je Netanyahu.

Procjene stradanja

Prema procjenama Ujedinjenih naroda skoro 40.000 zgrada ili oko 18 posto svih objekata prije sukoba oštećeno je ili uništeno u Pojasu Gaze od početka sukoba 7. listopada.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od tada je 18.412, dok je 50.100 osoba ozlijeđeno.

Prema službenim podacima broj poginulih Izraelaca iznosi oko 1.200.

Izraelske snage pokrenule su zračni i kopneni napad na Hamas u Gazi nakon smrtonosnih prekograničnih napada vladajuće palestinske grupe u enklavi 7. listopada. Oko 1,9 milijuna ljudi ili oko 85 posto stanovništva, napustilo je svoje domove kao rezultat ofanzive.

Najnoviju procjenu, zasnovanu na snimku od 26. studenog, izradio je Satelitski centar Ujedinjenih naroda, gdje analitičari ispituju satelitske snimke veoma visoke rezolucije kako bi pronašli oštećene zgrade i objavili mape koje mogu usmjeravati rad na pružanju pomoći i planove za obnovu tijekom prirodnih katastrofa i sukoba.

Procjene poput ove zasnovane na satelitskim snimcima visoke rezolucije mogu i dalje procijeniti razmjere uništenja jer ne pokazuju svu štetu na zgradi - na primjer, srušena zgrada s netaknutim krovom može izgledati neoštećeno.

''Došlo je do povećanja ukupnog broja oštećenih struktura za 49 posto, naglašavajući eskalaciju utjecaja sukoba na civilnu infrastrukturu'', navodi se u priopćenju UNOSAT-a.

Procjena je pokazala da su najteže pogođena područja dijelovi sjeverne pokrajine, Gaza i Sjeverna Gaza, koje zajednički čine 29.732 zgrade od 37.379 oštećenih ili uništenih, ili oko 80 posto od ukupnog broja.

Ranija procjena UN-a objavljena 7. listopada kaže da je oštećeno ili uništeno 25.050 zgrada ili oko 10 posto ukupnih objekata u Gazi. 

UNOSAT nije procijenio štetu po vrsti zgrade. Neke brojke vlasti u Gazi ranije tijekom sukoba ukazuju na veliku štetu na stambenim zgradama. Jedna procjena citirana u izvještaju UN-a od 21. listopada procjenjuje da je najmanje 42 posto svih stambenih jedinica uništeno ili oštećeno, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close