Kritizirao novi zakon

Biden: Branit ću pravo na pobačaj

"Zaštitit ćemo i braniti to pravo", kazao je Biden.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2021. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će braniti prava žena na pobačaj i snažno kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea", napisao je Biden u priopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj.

"Zaštitit ćemo i braniti to pravo", dodao je Biden. Rekao je da će novi zakon uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima, prenosi Hina. 

"I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj", rekao je američki predsjednik.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu danas jer američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea.

Kopirati
Drag cursor here to close