Chicago

Bh. dijaspora glasala u Americi

I ove godine, kao i prethodnih, bilo je dosta problema sa prijavama za glasanje, gdje je SIP odbijao prijave, bez ikakvog daljeg objašnjenja.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2022. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljani BiH u Americi iskoristili su svoje građansko pravo, te se prijavili da glasaju putem pošte ili u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine, gdje je organizirano glasanje za Opće izbore u BiH.

Za glasanje u Konzulatu BiH, prijavljeno je nešto vise od 200 glasača koji imaju pravo glasa, dok je putem pošte ove godine glasalo duplo više glasača iz Federacije i RS-a nego prethodnih godina.

I ove godine, kao i prethodnih, bilo je dosta problema sa prijavama za glasanje, gdje je SIP odbijao prijave, bez ikakvog daljeg objašnjenja.

Ipak, ovo je mali broj prijava, obzirom koliko broji BH dijaspora u Americi, ali svakako da je veći broj prijava u odnosu na prethodne godine, na što je omladina i organizacija mladih JaBiH kao i ostale organizacije koje su pomagale u procesu prijave glasača, posebno ponosna.

JaBiH organizacija mladih i Centar BECCA, organizirali su besplatan prijevoz od spomenutog centra do Konzulata BiH. 

''Do sada sve prolazi u najboljem mogućem redu, bez ikakvih incidenata i nepravilnosti''.

Konzulat je otvoren za glasanje u 7 sati ujutro, a biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati, te su poduzete mjere kako se ne bi stvarala veća gužva, a po završetku glasanja, glasači su dobili stikere sa zastavom BiH na kojima piše ''I voted''.

Kopirati
Drag cursor here to close