Povratnik u politiku

Berlusconi: Spreman sam ponovno biti talijanski premijer

Berlusconi predvodi koaliciju desnog centra koja u anketama javnog mnijenja ima najviše šansi za formiranje vlade nakon izbora zakazanih za 4. ožujak.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2018. u 18:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Silvio Berlusconi izjavio je u četvrtak kako je spreman ponovno predvoditi Italiju ukoliko mu Europski sud za ljudska prava ukine zabranu obavljanja javne dužnosti.

Nakon ostavke u 2011. u jeku skandala zbog njegovog privatnog života i zbog akutne dužničke krize, milijarderski medijski mogul ponovno se vratio u politiku. On sada predvodi koaliciju desnog centra koja u anketama javnog mnijenja ima najviše šansi za formiranje vlade nakon izbora zakazanih za 4. ožujak.

Koalicija, ipak, nema zajedničkog kandidata za premijera, a 81-godišnji Berlusconi nije ranije nagovještavao da će biti spreman preuzeti čelništvo nad vladom. 

Berlusconi je osuđen za utaju poreza u 2011. i shodno tome oduzeto mu je mjesto u gornjem domu parlamenta, Senatu, i zabranjeno mu je obavljanje javnih dužnosti do 2019. godine, u odluci čije je poništenje tražio od Europskog suda.

''Bude li mi ponuđena ta dužnost, ukoliko stigne presuda iz Strassbourga koja poništava odluku Senata da me izbaci, ne mislim da bih je mogao odbiti'', izjavio je on za La7 televiziju.

Priznao je kako smatra da je "malo vjerojatno" da će sud u Strassbourgu donijeti presudu prije talijanskih izbora. Suci su počeli razmatrati argumente u njegovom slučaju tek u studenom i to bi moglo potrajati mjesecima.

Berlusconijev glavni koalicijski partner, čelnik antiimigrantske Sjeverne lige Matteo Salvini, jasno je stavio do znanja kako želi biti premijer.

Berlusconi je, međutim, odbacio tu mogućnost.

''Nasilni desni centar, kakav on zastupa, mogao bi završiti kao predmet interesa ministarstva unutarnjih poslova'', kazao je.

Uprkos tome, osoba bliska Berlusconiju izjavila je kako izgleda da on ne želi još jedan premijerski mandat i sugerirao je da će on ostati na čelu svoje stranke Forza Italia i podržat će drugog kandidata da predvodi vladu.

''Nemam osjećaj da on želi obavljat0 novi premijerski mandat'', izjavio je izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close