Italija

Berlusconi novi predsjednik?

U Italiji, zastupnici, senatori i predstavnici 20 regija biraju predsjednika republike.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2022. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je vjerojatnije da će se bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi kandidirati za predsjednika na izborima koji počinju kasnije ovog mjeseca, nakon što su se talijanske stranke desnog centra složile oko njegove kandidature.

Manfred Weber, konzervativni njemački političar koji je na čelu grupe Europske narodne stranke (EPP), također je podržao Berlusconija u subotu.

Paneuropski EPP se sastoji od konzervativnih stranaka i stranaka desnog centra s cijelog kontinenta.

''Kao lider Europske narodne stranke, podržavam Berlusconija za predsjednika republike jer je pokazao da ima znanje da obavlja tu dužnost'', rekao je Weber za list Corriere della Sera.

U Italiji, zastupnici, senatori i predstavnici 20 regija biraju predsjednika republike, podsjeća dpa.

Za pobjedu je potrebna dvotrećinska većina u prva tri kruga glasanja. U četvrtom, dovoljna je apsolutna većina. Prvo glasanje zakazano je za 24. siječnja.

Vodeći članovi nekoliko desničarskih stranaka sastali su se u petak navečer u Berlusconijevoj rimskoj vili. Zastupnici konzervativne stranke Forca Italia, krajnje desničarske Lega, desničarske Braće Italije i drugih složili su se da je 85-godišnji Berlusconi prava osoba da postane predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close