Izbori

Berlin izabrao prvu gradonačelnicu

S prebrojanih 99 posto glasova, SPD vodi sa 21,4 posto glasova, dok Zeleni i njihova glavna kandidatkinja, Bettina Jarasch, imaju 18,9 posto glasova.
Vijesti / Svijet | 27. 09. 2021. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijestolnica Njemačke, Berlin, dobit će prvu izabranu gradonačelnicu Franzisku Giffey, a preliminarni rezultati pokazuju da su njeni socijaldemokrati pobijedili Zelene.

Berlinom, gradom od 3,7 milijuna stanovnika, samo jednom je na kratko vladala žena. Od 1947. do 1948. godine, socijaldemokratkinja Louise Schroeder vodila je administraciju grada kao vršitelj dužnosti gradonačelnika.

S prebrojanih 99 posto glasova, SPD vodi sa 21,4 posto glasova, dok Zeleni i njihova glavna kandidatkinja, Bettina Jarasch, imaju 18,9 posto glasova.

Berlinom trenutno upravlja koalicijska vlada koju predvodi SPD, zajedno sa tvrdolinijaškim lijevo orijentiranom strankom Die Linkeom i Zelenim, podsjeća dpa.

Kršćanski demokrati desnog centra (CDU) bili su na trećem mjestu, a na ovogodišnjim izborima ostvarili su neke od najgorih rezultata od 2016. godini sa osvojenih 18,1 posto.

Međutim, brojčano i dalje postoji mogućnost da stvore koaliciju, a Kai Wegner iz CDU-a rekao je da je njegova stranka imala za cilj ukidanje trenutne berlinske koalicije.

Giffey, bivša državna službenica, već se proslavila u glavnom gradu kao načelnica okruga Neukoelln.

Od 2018. do svibnja ove godine, 43-godišnja Giffey je bila savezna ministrica za obiteljska pitanja. Ona je podnijela ostavku zbog skandala s plagijatom oko doktorskog rada, a Slobodno sveučilište u Berlinu joj je oduzelo titulu doktoranta u lipnju.

Oko 2,45 milijuna ljudi imalo je pravo glasa u Berlinu. Ali nije sve prošlo glatko kada je u pitanju glasanje. Neki glasački listići su nestali, a Berlinski maraton izazvao je kašnjenja.

Neka biračka mjesta ostala su otvorena duže nego što je planirano, izvještava dpa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close