Pejčinović Burić

Beograd se treba suočiti sa svojom ulogom u ratovima devedesetih

Ministar obrane Aleksandar Vulin je, među ostalim, u četvrtak ustvrdio kako ''Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo''.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2019. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve dok srbijanski čelnici daju tendenciozne i neprihvatljive izjave i dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske'', rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić.

''Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamjerne izjave visokih srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj'', rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da to nije put prema dobrosusjedskim odnosima, prenosi Hina.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je u utorak ''bestidnom'' izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dodao da ''ne zna misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz 'Oluje'''.

Ministar obrane Aleksandar Vulin je, među ostalim, u četvrtak ustvrdio kako ''Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo''.

''Radi se o dva čovjeka koji dolaze iz najužeg okruženja Slobodana Miloševića (...) i dok takvi ljudi sjede u srbijanskoj vladi teško je očekivati da će prestati ovakve zlonamjerne izjave prema Hrvatskoj, ali i drugim državama'', rekla je Pejčinović Burić.

Dodala je i da se Beograd prvo treba suočiti sa svojom ulogom u ratovima devedesetih kako bi se poboljšali odnosi Srbije i Hrvatske te ocijenila da je teško očekivati poboljšanje odnosa dok su u vladi Srbije bliski suradnici Slobodana Miloševića

''Nadamo se da će i u Srbiji sazrijeti svijest da bez toga nema mira i napretka u našem susjedstvu'', rekla je Pejčinović Burić.

''Prvo se treba agresor suočiti sa svojom prošlošću, što je, svi znamo, Srbija'', rekla je hrvatska ministrica zaključivši da potom dvije strane mogu razgovarati o svim drugim otvorenim pitanjima.

''Mi smo susjedi, ostat ćemo susjedi i trebamo graditi dobrosusjedske odnose'', zaključila je hrvatska šefica diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close