Žene u crnom

Beograd: Mirovna akcija u crnini povodom pada Vukovara

Žene u crnom juče su najavile da će 19. studenog prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2021. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene u crnom organizirale su danas u centru Beograda mirovnu akciju u crnini i šutnjom povodom 30 godina od pada Vukovara, javlja Anadolu Agency (AA).

One su držale veliki transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i transparent s podacima o Vukovaru na kojem je pisalo da je JNA držala pod opsadom Vukovar 87 dana, da je ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je protjerano, kao i da je na Ovčari je ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Na transparentu je navedeno i da je razoren skoro čitav grad i da je kroz logore u Srbiji - Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovica, Stajićevo - prošlo više tisuća zarobljenika.

Skup je osiguravao manji broj policajaca.

Žene u crnom juče su najavile da će 19. studenog prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

One su u priopćenju povodom 30. godišnjice zločina u Vukovaru zatražile od države Srbije da utvrde odgovornost vrha JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Zatražile su i postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima i pokretanje zakonske zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close