Kontraproduktivno

Belgija se protivi ideji oduzimanja Mađarskoj predsjedavanje EU

Države članice se smjenjuju kao predsjedavajuće Vijećem Europske unije, poznatim i kao Vijeće ministara, svakih šest mjeseci.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2023. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski premijer Alexander De Croo nije za to da se Mađarskoj oduzme predsjedavanje Europskom unijom. On se boji da bi takva odluka bila kontraproduktivna i da bi zemlju čak mogla dovesti u privilegovan položaj, javlja agencija Belga. 

Države članice se smjenjuju kao predsjedavajuće Vijećem Europske unije, poznatim i kao Vijeće ministara, svakih šest mjeseci.

Tijekom prve polovine 2024. godine predsjedavat će Belgija, a nakon toga će na red doći Mađarska.

Međutim, Europski parlament je prosvjedovao zbog mađarskog predsjedavanja, osuđujući u rezoluciji potpuni nedostatak poštovanja vladavine prava koji je pokazala mađarska vlada.

Parlament je priopćio da nema povjerenja u mađarsko predsjedavanje Europskim vijećem ministara i traži od ostalih država članica da nađu "rješenje" za to.

Belgijski premijer rekao je u utorak da dijeli zabrinutost Evropskog parlamenta u vezi sa situacijom vladavine prava u Mađarskoj.

- Vlada naše zemlje je uvijek bila jasna u vezi s tim - dodao je on. 

Ali oduzimanje predsjedavanja Mađarskoj "apsolutno nije dobra ideja".

- Po mom mišljenju, to bi bilo kontraproduktivno. Predsjedavanje nije samo privilegija, već je i dužnost. Ono obavezuje državu članicu da otkrije svoje namjere, odigra svoju ulogu predsjedavajuće i bude izmiritelj. To bi čak moglo staviti Mađarsku u privilegovani položaj - rekao je De Croo.

Kopirati
Drag cursor here to close