Potpisan sporazum

Belgija će Ukrajini do 2028. godine dostaviti 30 avion F16 flote

U sigurnosnom sporazumu "prvi put" se precizira broj borbenih zrakoplova F-16 koje Ukrajina treba dobiti - 30, rekao je Zelenskij, a prvi će stići ove godine. Svi bi Ukrajini trebali biti isporučeni do 2028.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je bilateralni dugoročni sigurnosni sporazum s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom danas u Bruxellesu.

Zelenskij je najavio sporazum vrijedan 977 milijuna eura na društvenoj mreži X. Sporazum također sadrži "obvezu Belgije da (Ukrajini) pruži potporu tijekom 10-godišnjeg trajanja sporazuma", rekao je.

U sigurnosnom sporazumu "prvi put" se precizira broj borbenih zrakoplova F-16 koje Ukrajina treba dobiti - 30, rekao je Zelenskij, a prvi će stići ove godine. Svi bi Ukrajini trebali biti isporučeni do 2028.

"Dokument također predviđa povećanje suradnje u obrambenoj industriji, podršku ukrajinskoj formuli mira, jačanje sankcija Rusiji, nadoknadu štete, odgovornost agresora, korištenje zamrznute ruske imovine i oporavak gospodarstva", naveo je Zelenski, prenosi Index.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je na novinskoj konferenciji da treba više učiniti kako bi se pomoglo Ukrajini u njezinim ratnim naporima protiv Rusije, dodajući da će prvi zrakoplovi iz njegove zemlje biti isporučeni Kijevu ove godine. "Ukrajina može potisnuti osvajača samo ako joj isporučimo bolje oružje bržim ritmom", kazao je nakon sastanka s Zelenskijem u Bruxellesu.

Na samitu NATO-a u Vilniusu prošle godine u srpnju dogovoreno je da će pojedine zemlje članice sklopiti bilateralne sporazume s Ukrajinom kako bi se osigurala dugoročna sigurnost te zemlje.

Sporazumi osiguravaju da će Ukrajina dobiti oružje i financijsku pomoć kako bi se premostio jaz do planiranog pristupa zemlje NATO-u.

Kako prenosi Unikform, Ukrajina je već zaključila deset bilateralnih sigurnosnih sporazuma i to s Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Nizozemskom, Finskom, Latvijom i Španjolskom.

Kopirati
Drag cursor here to close