Logičan izbor

Barnier glavni kandidat za Junckerovog nasljednika

Čak 37 posto ispitanika misli da bi Barnier trebao naslijediti Jean-Claude Junckera koji nikada nije bio u opciji za novi mandat.
Vijesti / Svijet | 14. 04. 2018. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier glavni je kandidat za poziciju predsjednika Europske komisije nakon što u svibnju naredne godine budu održani izbori za Europski parlament, piše portal EurActiv.

Barnieru bi to bila nagrada za uspješnu kormilarenje kroz jedan od najvećih izazova za Uniju u njenoj povijesti. Barem tako misle organizacije iz Bruxellesa prema istraživanju u kojem je sudjelovalo više od tisuć analitičara, diplomata i aktivista koji rade u europskim institucijama i veleposlanstava, a koje je objavila organizacija Votewatch Europe.

''Čak 37 posto ispitanika misli da bi Barnier trebao naslijediti Jean-Claude Junckera koji nikada nije bio u opciji za novi mandat. Na drugom mjestu je Margretha Vestager, komesarka za konkurenciju EU sa 14 posto glasova, te čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde sa 13 posto glasova'', navodi EurActiv.

Ali, iako možda izgleda kao logičan izbor, Barnieru bi mogla biti prepreka činjenica da o čelniku Europske komisije odlučuju ponajviše predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji navodno favoriziraju Vestager i Lagarde. Europski komesar za financije Gunther Oettinger je opisao Barniera kao ''jednog od najozbiljnih potencijalnih kandidata Europske narodne stranke''.

Lagarde bi mogla pripasti ''utješna nagrada'' odnosno pozicija čelnice Europskesredišnje banke. Kada su u pitanju pozicije u Vijeću Europske unije, situacija je sljedeća: nizozemski premijer Mark Rutte i litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite su favoriti za mjesto predsjednika Europskog vijeća koje sada drži Poljak Donald Tusk.

Iako istraživanje pokazuje da će EPP dobiti dvije ključne pozicije, postoji bojazan od velikih potresa u Europskom parlamentu, gdje bi mogla biti neizvjesna koalicija sa grupacijom socijaldemokrata, te mogućnost jačanja desničarskih grupacija. Izlazak Velike Britanije iz EU otvorio je prostor i za nove političke projekte, pa se očekuje da Macronova stranka „En Marche“ izađe na europske izbore i priključi se najjačoj koaliciji ili pak liberalima.

Kopirati
Drag cursor here to close