Ekstremne vrućine

Bangkok 'mjeri' 54°C : Vlasti upozoravaju stanovnike

U Bangkoku je temperatura dosegla rekordna 54 stupnja Celzijeva, u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2023. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajlandske vlasti su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangkok u kojemu je izmjereno 54 stupnja Celzija, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine.

Nestašica struje

Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvješćuju o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama, prenosi Hina. 

U Bangladešu i dijelovima Indije, zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi.

U Bangkoku je temperatura dosegla rekordna 54 stupnja Celzijeva, u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.

Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjesni opasnosti od toplinskog udara.

Ruše rekorde 

"Ponekad se sklonim između 7-11 u trgovinu ... da pobjegnem od vrućine", rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bangkoku.

Tajlandsko ministarstvo za sprečavanje i ublažavanje katastrofa priopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 stupnjeva Celzijevih u najmanje 29 pokrajina.

Nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megavata.

Video: Record heatwave in South Asia hits new temperature highs

Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megawatta u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

"Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme", rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close