Narasla cijena

Bandićeva žičara najskuplja na svijetu

Kako je cijena zagrebačke žičare narasla za skoro 100 milijuna kuna
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2020. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Troškovi izgradnje sljemenske žičare su skoro 100 milijuna kuna veći nego što su planirani, a mega projekt Milana Bandića ponovno je pod povećalom javnosti.

Oporba je protiv gradonačelnika podigla kaznenu prijavu, piše RTL, a grad Zagreb je tužila i arhitektica koja je pobijedila na natječaju za žičaru, premda bi i nju netko mogao tužiti jer zgrada žičare jako sliči na jednu poslovnu zgradu u Oslu. Istodobno je i grad najavio kako će zbog rasta troškova tužiti projektanta premda projektant kaže kako je upozoravao na rast troškova.

Foto: RTL.hr / 

Zagreb je tako, uoči otvaranja, dobio novi gradski skandal koji opet miriše na korupciju, prevaru i krađu, piše RTL. Ne treba ni čuditi obzirom da žičara za Sljeme košta dvostruko više nego žičara za Matterhorn u švicarskim Alpama, čije su gondole optočene Swarovski kristalima.

Prevelik projekt

Vizura Gračana s ogromnom donjom stanicom nove sljemenske žičare nepovratno je izmijenjena. Stanovnici su frustrirani. Godinama čekaju žičaru, ali ne ovako megalomansku.

''Ova velika građevina jako teško se uklapa u prigorske brežuljke u podnožju Medvednice. To je jednostavno preveliki objekt, ima preko 13 tisuća kvadrata, a građevinska čestica ima svega pet tisuća kvadrata'', rekao je predsjednik Mjesnog odbora Gračani Marijan Kos.

Foto: RTL.hr / 

Ali, to je tek jedan od problema posljednjeg megaprojekta Milana Bandića.

Žičara Sljeme trebala je biti otvorena krajem rujna, dva mjeseca kasnije, još nije. U međuvremenu se dogodila tužba projektantice protiv grada za falsifikaciju izvornog projekta i zahtjev za obustavom radova. Ali, isto tako i eksplozija troškova cijelog projekta zbog čega bi u konačnici ovo mogla biti jedna od najskupljih žičara na svijetu.

Priču je prošlog tjedna otvorila RTL-ova Potraga, nakon što su dobili video sa sedam sati materijala u kojem nepoznat netko detaljno objašnjava kako je projekt poskupio gotovo dvostruko od predviđenog. Iz Grada krivnju svaljuju na glavnog projektanta, tvrtku Elektroprojekt i najavljuju tužbu, a oni koji su krajem listopada proveli nadzor također ističu greške projektanta.

''Tu se ne radi samo o nedostatnom i nedovoljno izrađenom troškovniku, radi se i o izvedbenim projektima koji su bili u koliziji sa glavnim projektima pa samim time i s tim ugovorenim troškovnikom'', rekla je glavna nadzorna inženjerka Ela Miholović Brkić.

Iz Elektroprojekta su se oglasili priopćenjem u kojem kažu da nikada od Grada nisu službeno obaviješteni o nedostacima u projektnoj dokumentaciji, a upozorili su ih da su potrebne izmjene projekta zbog promjena proizašlih tijekom izvođenja radova.

'Projekt je sa svake strane - loš'

''Od nas nikad nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad sklapao s izvođačima radova ili drugim sudionicima, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu. Elektroprojekt nije nikada sklopio ugovor o izmjeni i dopuni glavnih projekata, niti ugovor o izmjeni i dopuni izvedbenih projekata, već je Grad takve ugovore sklapao s drugim pravnim osobama...'', stoji u priopćenju.

Trenutačno glavni izazivač gradonačelnika, Milana Bandića je zbog svega već kazneno prijavio za zlouporabu položaja, primanje mita pa i kazneno djelo zločinačkog udruživanja.

''Ono što je nevjerojatno da je koordinator cijelog projekta žičare bio član Glavnog odbora upravo Bandićeve stranke, a da je GIP Pionir, izvođač radova, gradio Bandićevu zgradu u kojoj on živi i na različite načine bio povezan s brojnim aferama u gradu, od zaštite zemljišta do drugih'', kazao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Jedna od naših najuglednijih povjesničarki umjetnosti nema dlake na jeziku - projekt je, kaže, sa svake strane loš.

''To je loša arhitektura, ona se apsolutno ne obazire na svoj kontekst, ona želi biti nametljiva, ona jednostavno želi biti glavna u čitavom tom ambijentu. Po mojem mišljenju, to je jedna nagrda, to je rana u pejzažu'', rekla je Snješka Knežević.

Foto: RTL.hr / 

A svjetski poznate žičare koštale su...

A baš imajući pejzaž u vidu, građene su neke od najspektakularnijih i najkompleksnijih žičara na svijetu, recimo ova koja povezuje dva brda u kanadskom Whistleru, rekordna po maksimalnoj visini kabine iznad tla, tolike da ispod nje stane cijeli Eiffelov toranj, stajala je 330 milijuna kuna.

Samo 10 milijuna kuna više koštala je žičara Matterhorn u Švicarskoj, najmodernija na svijetu čije dizajnerske kabine imaju Swarowski kristale. Žičara Zugspitze u Njemačkoj, posebna po najduljem slobodnom dijelu, bez tornjeva, cijena joj je 375 milijuna kuna. Tu je i Emirates Air Line u Londonu, napravljena za Olimpijske igre i tretirana kao najskuplja na svijetu jer svega 1100 metara stoji oko 650 milijuna kuna. A od svih spomenutih na kraju će biti skuplja Žičara na Sljeme - više od 700 milijuna kuna.

Foto: Zermatt Bergbahnen / Žičara Matterhorn

''Ovo su projekti koji isključivo imaju, da tako kažem, reklamnu funkciju. Oni su uvijek u funkciji kampanja, predizbornih i slično, i to nisu kapitalni projekti'', dodala je Knežević.

A ovaj bi megaprojekt, kako se sada čini, lako mogao postati simbol vladavine i upravljanja Milana Bandića Zagrebom.

Kopirati
Drag cursor here to close