Ne idu u zatvor

Bandićev vozač i Kralj Adventa se nagodili s Uskokom

Krajina je sporazumno osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 55.000 eura...
Vijesti / Svijet | 09. 01. 2024. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na temelju nagodbe s Uskokom na zagrebačkom Županijskom sudu su zbog namještanja poslova za dobivanje lokacija za kućice na zagrebačkim Adventima osuđeni Zdravko Krajina, bivši vozač pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, te poduzetnik Denis Mohenski poznatiji kao 'kralj Adventa', prenosi Hina.

Krajina je sporazumno osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 55.000 eura te vratiti 5000 eura nepripadne imovinske koristi, kao i nadoknaditi 5000 eura troškova sudskog postupka. Denis Mohenski je prema sporazumu s tužiteljstvom osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. Uz to, nekadašnji 'kralj Adventa' mora platiti sporednu novčanu kaznu od 60.000 eura te 5000 eura sudskih troškova.

Sve priznali

Kako se doznaje na sudu, Krajina i Mohenski su još tijekom istrage u lipnju prošle godine priznali namještanje poslova, dok je trećeoptužena gradska službenica Jelena Čeklić zanijekala optužbe te će joj se suditi po Uskokovoj optužnici.

Uskok je teretio Krajinu kao osobu od posebnog Bandićevog povjerenja i stvarnog voditelja poslovanja dvaju tvrtki te Mohenskog da su s Bandićem, od kolovoza 2016. do siječnja 2020., dogovorili kako će omogućiti dodjelu javnih gradskih površina u zakup tvrtkama i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija.

U cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao Čeklić kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih.

Mohenski dao Bandiću dao 400.000 kuna mita

Slijedom toga je Jelena Čeklić u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama grada sukladno traženjima prve dvojice okrivljenika čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su njihovi zahtjevi prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

Čeklić je također poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo Krajini i Mohenskom dodijele tražene javne površine.

Potom je po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti, navodi Uskok. U konačnici Bandić je na temelju takvih mišljenja povjerenstva donosio zaključke u korist Krajine i Mohenskog.

Zauzvrat je Krajina službenim automobilima u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te održavao njegovu vikendicu, plaćao njezino čišćenje i obavljao druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima Mohenski je, pak, Bandiću preko Krajine dao 400 tisuća kuna, od čega je Bandić Krajini zbog posredovanja navodno dao najmanje 40 tisuća kuna.

Atraktivne lokacije na Adventu

USKOK je u lipnju lani objavio da je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1976., 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prvooptuženi je Zdravko Krajina, dugogodišnji vozač bivšeg gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, drugooptuženi je poduzetnik Denis Mohenski, poznat i kao Kralj Adventa, dok je trećeoptužena Elena Čeklić, službenica u gradu Zagrebu.

"Optužnicom se I. okr., dugogodišnjem osobnom vozaču i osobi od posebnog povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, te stvarnom voditelju poslovanja dvaju trgovačkih društava, i II. okr. vlasniku trgovačkog društva i obrta za ugostiteljstvo, stavlja na teret da su se u razdoblju od kolovoza 2016. pa sve do siječnja 2020. u Zagrebu dogovorili s tadašnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, ovlaštenim za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Gradu na korištenje poslovnim subjektima, da će im omogućiti dodjelu željenih javnih površina Grada u zakup društvima i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija, i to I. okr. u zamjenu za razne protuusluge koje ne ulaze u opis njegovog radnog mjesta vozača u Gradu Zagrebu, te II. okr. u zamjenu za dio dobiti koju će njegovo društvo i obrt ostvariti od navedenih poslovnih aktivnosti", navodi USKOK.

USKOK dalje, ne navodeći identitete, opisuje kako je Bandić nalagao Čeklić, kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih poslovnih subjekata. Čeklić je onda, navodi USKOK, u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama Grada, čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego što su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

"Također je III. okr. poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo društvima I. i II. okr. te samom II. okr. dodijeli tražena javna površina na korištenje, pa je, nakon što su navedena društva i obrt formalno podnijela zahtjeve za dodjelu na korištenje javnih površina, po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima Povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti", piše USKOK.

Povjerenstvo za davanje u zakup javnih površina potom je donosilo prijedloge zaključaka o neposrednoj dodjeli javne površine društvima Bandićevog vozača i Kralja Adventa, na temelju čega je Bandić, znajući da su navedeni prijedlozi pripremljeni na opisani način i sukladno njegovim nalozima, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje tim društvima, čime im je omogućio dobivanje na korištenje atraktivnih javnih površina Grada Zagreba.

Bandić primio 400.000 kuna mita, njegov vozač i Kralj Adventa sve priznali

Krajina je zauzvrat, kako objašnjava USKOK, službenim automobilima Grada u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te održavao njegovu vikendicu, pa i plaćao njezino čišćenje, a obavljao je i druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima, dok je Mohenski dao mito u vidu novčane naknade u sveukupnom iznosu od 400 tisuća kuna.

Bandić je od toga, navodi USKOK, svom vozaču Krajini predao najmanje 40 tisuća kuna na ime posredovanja u davanju mita.

Kopirati
Drag cursor here to close