Jačanje suradnje

Avionu bugarskog premijera zabranjen ulazak u iranski zračni prostor

Kako izvještava bugarska novinska agencija BTA, u delegaciji su također i zamjenik premijera Krasimir Karakačanov
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2017. u 19:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranske vlasti su zabranile ulazak u iranski zračni prostor avionu bugarske vlade u kojem se nalazila izaslanstva predvođena premijerom Bojkom Borisovim koja je bila na putu k Saudijskoj Arabiji, kazala je u srijedu Ekaterina Zaharieva, ministrica vanjskih poslova Bugarske.

Zaharieva je novinarima rekla da je avion imao sve potrebne dozvole da leti iznad Irana u utorak navečer, ali kada je ušao u iranski zračni prostor, iranske su vlasti zamolile posadu da preusmjeri avion, izvještava Reuters.

Zaharieva, koja se nalazila u ovom izaslanstvu, navela je da se avion morao vratiti u Tursku nakon, kako je kazala "neobjašnjivog uskraćivanja dozvole u posljednji trenutak".

Ona je izjavila da je avion zatim morao zatražiti dozvolu da uđe u irački zračni prostor kako bi dostigao svoju konačnu destinaciju.

Teheran je povlačenje dozvole opravdao manjom izmjenom rute aviona, ali bugarske vlasti to nisu prihvatile i pozvale su iranskog otpravnika poslova u Bugarskoj radi objašnjenja.

Kako izvještava bugarska novinska agencija BTA, u delegaciji su također i zamjenik premijera Krasimir Karakačanov, te ministri poljoprivrede, prehrane i šuma Rumen Porožanov; prijevoza, informacijskh tehnologija i telekomunikacija Ivailo Moskovski, te turizma Nikolina Angelkova.

Borisov će se u Rijadu sastati s saudijskim premijerom Salmanom bin Abdulaziz Al Saudom, ministrom vanjskih poslova Adel al-Jubeirom, te s ministrom energije, industrije i ruda Khalidom A. al-Falihom.

Cilj posjete je jačanje ekonomske i trgovinske suradnje između ove dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close