Počelo 'zaključavanje'

Austrija: Zabrana kretanja tijekom cijelog dana

Ograničenje kretanja proširuje se na cijeli dan, tako da će građani moći izaći iz svoja "četiri zida" samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomognu nekom drugom, da idu na posao...
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2020. u 09:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski Parlament usvojio je odluku o drugom "zaključavanju" Austrije, s ograničenjem kretanja koje će važiti cijelog dana, u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Nove mjere potpunog "zaključavanja", po uzoru na proljeće, primjenjuju se od utorka i važit će do 6. prosinca, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata.

Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerije, ljekarne, banke, pošta, benzinske crpke.

Ograničenje kretanja proširuje se na cijeli dan, tako da će građani moći izaći iz svoja "četiri zida" samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomognu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Također se zatvaraju škole, odnosno svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Za razliku od "blagog zaključavanja", koje je usvojeno početkom studenog, a koje je predviđalo zabranu kretanja od 20.00 sati navečer do 6.00 sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hotelijerstva, ovaj put su samo vladajuće stranke - Narodna stranka Austrije (OVP) i Zeleni – glasovali za nove mjere.

Oporba, uključujući Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja je prethodnu mjeru podržala, kritizirala je Vladu.

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom mjerom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija "zaključavanje".

Šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu August Veginger optužio je oporbu za neodgovorno ponašanje, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close