U Novom Južnom Walesu

Australija: Prvi smrtni slučaj od tetanusa u 30 godina

Još dvije osobe u 70-im i 80-im godinama obeljele su od tetanusa, a također su iz Novog Južnog Walesa.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2023. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australijska država Novi Južni Walesa u četvrtak je potvrdila prvi smrtni slučaj od tetanusa u 30 godina, priopćile su lokalne vlasti, prenosi Anadolija. 

Zdravstvene vlasti (NSW Health) u najnaseljenijoj australskoj državi koja uključuje Sydney – priopćile su da su ove godine dosad prijavljena tri slučaja tetanusa.

"Nažalost, možemo potvrditi da je žena u 80-im godinama iz Sydneya umrla 1. travnja od tetanusa. NSW Health izražava iskreno sućut njenim najmilijim", navodi NSW Health u izjavi objavljenoj na svojoj Facebook stranici.

Još dvije osobe u 70-im i 80-im godinama obeljele su od tetanusa, a također su iz Novog Južnog Walesa.

Ovo su prvi slučajevi tetanusa prijavljeni u toj australskoj državi od 2019. godine, a ovaj smrtni slučaj je prvi takav od 1993. godine.

Tetanus je bolest uzrokovana bakterijom koja se nalazi u tlu. Bakterije mogu ući u rane i proizvesti toksin koji napada nervni sistem osobe. Bolest se ne širi sa osobe na osobu.

Zdravstvene vlasti Novog Južnog Walesa pozvali su lokalne stanovnike, posebno starije Australce, da se cijepe protiv tetanusa.

Dr. Christine Selvey, direktorica odjela za zarazne bolesti, rekla je da se bolest u Australiji uglavnom javlja kod starijih ljudi, obično žena, koje su neadekvatno imunizirane.

"Tetanus je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest. Cijepljenje je najbolja zaštita od tetanusa", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close