Tko je prvi?

Australci protiv domorodaca u ustavu

Od neovisnosti Australije 1901. godine, samo osam od ukupno 44 prijedloga za promjenu Ustava je odobreno.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2023. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovine Australaca, odnosno 53 posto, protivi se prijedlogu da se osnivanje domorodačkog savjetodavnog vijeća unese u Ustav, pokazuje najnovija anketa, a o tom prijedlogu građani će se izjasniti na referendumu koji je zakazan za 14. listopada.

Najnovija anketa, koja je provedena za australijske novine, pokazala je da opada podrška građana za osnivanje odbora starosjedilaca koji bi savjetovao parlament o pitanjima koja se tiču domorodaca, a koji bi se zvao "Glas parlamentu", i trenutno ima podršku od samo 38 posto birača.

Da bi referendum za promjenu Ustava bio uspješan, potrebna je podrška većine birača na nacionalnoj razini, kao i većina glasova u najmanje četiri od šest australijskih država, prenio je Reuters.

Od neovisnosti Australije 1901. godine, samo osam od ukupno 44 prijedloga za promjenu Ustava je odobreno.

Anketa je također pokazala da većina građana, odnosno njih oko 50 posto, podržava laburiste, stranku premijera Anthonyja Albanesea koji se zalaže za osnivanje odbora starosjedilaca u parlamentu.

Istovremeno, anketa je pokazala i da je povećana podrška konzervativnoj koalicijskoj opoziciji na najvišu razinu od izbora u svibnju 2022. godine i da sada iznosi 37 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close