Dogodila se imlpzija

Argentina prekinula potragu za nestalom podmornicom

To je mogla biti "implozija" umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena unutar plovila i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2017. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentina je obustavila potragu za četrdeset i četiri člana posade podmornice koja je nestala prije 15 dana u Atlantskom oceanu, objavila je argentinska mornarica.

Kako se procjenjuje da je posada unutar podmornice San Juan imala zalihe kisika s kojima je mogla preživjeti samo sedam dana u slučaju da je potonula na dno, potraga je i službeno prekinuta, piše Hina.

"Prošlo je dvostruko više dana od mogućnosti da posada ipak bude spašena. Unatoč sveobuhvatnoj potrazi nismo uspjeli locirati podmornicu", kazao je glasnogovornik argentinske mornarice Enrique Balbi.

Neki od članova obitelji još uvijek se nadaju

Članovi obitelji nestalih mornara reagirali su dvojako - neki su ljuti što im je Mornarica lagala već sedam dana da postoji nada da će njihovi najbliži biti spašeni, a drugi još vjeruju i mole se za čudo.

Prilikom zadnjeg kontakta posada podmornice je prijavila prodor vode, a međunarodni stručnjaci vjeruju da je potopljena zbog implozije unutar same podmornice.
Na podmornici je bila jedna žena
 
Na podmornici je bilo 44 članova posade pod vodstvom kapetana Pedra Martina Fernandeza. Četrdeset i troje članova su muškarci, a uz njih je bila i jedna žena, Eliana Maria Krawczyk.
 
35-godišnja časnica u argentinskoj mornarici bila je prva žena časnica koja je u toj zemlji služila na podmornici. Njezin otac nazvao ju je, zbog zanimanja kojim se bavila, "kraljicom mora".
 
Rođena i odrasla u kontinentalnom dijelu Argentine, oduvijek je sanjala o plovidbi, kazali su njezini najbliži.

Odbačena mogućnost napada

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi ranije je odbacio mogućnost napada i rekao da je moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.
 
Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. studenog "neuobičajen signal" u podmorju, u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica. 

Moguće da se radilo o "imploziji"

Dvije njegove postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje su tragale za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade.
 
Informacija se podudara s "hidro-akustičkom anomalijom" koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi.
 
To je mogla biti "implozija" umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena unutar plovila i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.

Kopirati
Drag cursor here to close