Traže prekid nasilja

Arapska liga upozorila Izrael: Sukob prijeti mirovnom procesu i stabilnosti regije

Arapska rezolucija naglašava "potrebu da se ukine opsada Pojasa Gaze i da se odmah dopusti ulazak humanitarne pomoći, obroka i goriva, uključujući preko organizacija Ujedinjenih naroda, posebno Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć."
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2023. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice Arapske lige pozvale su sinoć na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. Na izvanrednom sastanku u Kairu u srijedu, ministri vanjskih poslova 22 zemlje također su upozorili na "katastrofalne" humanitarne i sigurnosne posljedice intenziviranja sukoba.

Izrael je pokrenuo odmazdu protiv Hamasa, koji mnoge zemlje smatraju terorističkom organizacijom, nakon što su militanti te organizacije napali zemlju u subotu, ubivši 1200 ljudi. Dosad je ubijen i sličan broj Palestinaca.

Arapska Liga je naziv za savez arapskih država, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, formirana radi učvršćivanja međusobnih odnosa i jačanja suradnje na političkom, ekonomskom, vojnom i drugim područjima. Osnovana je u egipatskom Kairu 1945. godine. Danas broji 22 zemlje članice.

Osuđuju "sve čemu je bratski palestinski narod bio izložen, agresije i kršenja njegovih prava"

U završnoj izjavi sastanka Arapske lige kaže se da je potrebno oživjeti mirovni proces i "početi ozbiljne pregovore između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kao jedinog legitimnog predstavnika Palestinaca, i Izraela, kako bi se postigao pošten i sveobuhvatan mir".

Arapska liga osudila je ubijanje palestinskih i izraelskih civila, ističući potrebu zaštite civila, u skladu s univerzalnim humanitarnim vrijednostima i međunarodnim pravom, te "osloboditi civile" kao i "sve zatvorenike i pritvorenike". U konačnom tekstu osuđuje se "sve čemu je bratski palestinski narod bio izložen, agresije i kršenja njegovih prava". Nadalje, arapska rezolucija naglašava "potrebu da se ukine opsada Pojasa Gaze i da se odmah dopusti ulazak humanitarne pomoći, obroka i goriva, uključujući preko organizacija Ujedinjenih naroda, posebno Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i zapošljavanje Palestinaca Izbjeglice (UNRWA), te poništiti nepravedne odluke Izraela o prekidu opskrbe Gaze strujom i vodom."

Irak objavio potporu palestinskom narodu

Tekst je tada obećao "kolektivni odgovor na svaki pokušaj da se kriza pogoršana kontinuiranom okupacijom (Izraela) prenese na susjedne zemlje", prenosi Geopolitika.news

Arapski ministri također su "naglasili potrebu da Izrael ispuni svoje obveze kao okupacijska sila i zaustavi sve nezakonite izraelske mjere koje održavaju okupaciju, potkopavaju dvodržavno rješenje i mogućnosti postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira, uključujući izgradnju naselja i ekspanzija, konfiskacija zemlje, raseljavanje Palestinaca iz njihovih domova, vojne operacije protiv palestinskih gradova i kampova i napadi na islamska i kršćanska sveta mjesta."

Irak je također naglasio potporu palestinskom narodu. Saudijska Arabija zatražila je hitan prekid nasilja, a istodobno upozorila protiv "lišavanja palestinskog naroda njegovih legitimnih prava". Ta zemlja vodi trostrane pregovore s Izraelom i Sjedinjenim Državama o normalizaciji odnosa između Rijada i Tel Aviva. Analitičari smatraju da je ovaj eskalirajući sukob zadao težak udarac tim razgovorima o normalizaciji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close