Oproštaj

Andrew, vojvoda od Yorka, opisao princa Philipa kao "djeda nacije"

"Izgubili smo djeda nacije. Jako mi je žao i pružam podršku majci koja vjerojatno osjeća najveću tugu."
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrew, vojvoda od Yorka, kazao je da je smrću njegova "izvanrednog" oca, izgubljen i "djed nacije".

Andrew je vojvodu od Edinburgha opisao kao osobu koja je bila "tako smirena" i brinula je o problemima svoje djece.

Vojvoda od Yorka, koji je 2019. odstupio s kraljevskih dužnosti zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom, govorio je nakon mise u Windsoru gdje je kraljevska obitelj molila za Philipa.
"Bio je izvanredan čovjek. Volio sam ga kao oca. Bio je tako smiren. Brinuo bi o našim problemima. To je sjajna osobina o kojoj uvijek razmišljam; uvijek bi bio tu kako bi nas poslušao, tako da je ovo veliki gubitak", rekao je.

"Izgubili smo djeda nacije. Jako mi je žao i pružam podršku majci koja vjerojatno osjeća najveću tugu."

Andrew se pojavio pred kamerama prvi put otkako je bio prisiljen odreći se javnih dužnosti nakon katastrofalnog intervjua u emisiji Newsnight 2019. godine.

Krivilo ga se za nedovoljno iskazivanje suosjećanja s Epsteinovim žrtvama i za slabo kajanje zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim predatorom.

Više puta je razgovarao s američkim tužiteljima i FBI-jem koji su ispitavanja intenzivirali nakon što je njegova prijateljica Ghislaine Maxwell optužena za novačenje djevojaka koje je Epstein seksualno zlostavljao.

Virginia Giuffre, koja je optužila Epsteina da ju je iskoristio kao tinejdžericu, u BBC-evoj emisiji Panorama izjavila je da je bila "užasnuta i posramljena" nakon navodnog seksualnog susreta s Andrewom u Londonu 2001. godine.

On je porekao sve optužbe u vezi seksualnog kontakta ili veze s gospođom Giuffre, a njegovi odvjetnici su istaknuli da je ponudio pomoć u istrazi.

Komentirajući dalje suočavanje sa smrću oca, Andrew je svoju majku kraljicu opisao kao "nevjerojatno stoičnu osobu".

"Opisala je to kao da je u njezinu životu ostala velika praznina, ali mi, bliski članovi obitelji, okupljamo se da bismo ju podržali", izjavio je Andrew.

Prisjetio se razgovora s ocem prije nekoliko mjeseci. "Otac mi je u telefonskom razgovoru prije nekoliko mjeseci rekao 'Svi smo na istom brodu i to uvijek moramo zapamtiti, ali povremeno se od nas obitelji očekuje da ustanemo i pokažemo suosjećanje i vodstvo'".l

"I nažalost, očevom smrću, osvijestio sam još više, ne samo naš gubitak, već gubitke svih ostalih ljudi koji su ...ostali bez najbližih tijekom pandemije."

"Tako da smo svi na istom brodu; iako on nije umro od posljedica koronavirusa, svi osjećamo veliki gubitak", piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close