Rješenje spora

Amerikanci traže od Kosova ukidanje pristojbi na robu iz Srbije

Veleposlanici su, među ostalim, pozvali obje strane da prestanu s provokacijama.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2019. u 09:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i na Kosovu Kyle Scott i Philip S. Kosnett pozvali su Kosovo da ukine pristojbe na robu iz Srbije i BiH.

Osim toga, veleposlanici su, među ostalim, pozvali obje strane da prestanu s provokacijama i da se Beograd i Priština "snažno opredijele za mir" te vrate dijalogu koji predvodi EU.

''Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići povijesni sporazum o normalizaciji u 2019.'', poručila su dvojica veleposlanika u autorskom tekstu za beogradsku Politiku i prištinski Zeri.

Veleposlanici su također naveli da Srbija i Kosovo imaju punu podršku SAD-a i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu da Beograd i Priština izgrade neophodno povjerenje kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje.

''Kao američki veleposlanici u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vodstvo koje ima viziju može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, u čijem središtu bi bilo uzajamno priznavanje. Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji'', naveli su Scott i Kosnett. 

Podsjetili su da je američki predsjednik Donald Trump nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi ih potaknuo "da iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obje zemlje".

Dvojica veleposlanika izrazila su uvjerenje da je sporazum moguć i da je predsjednik SAD-a već pozvao predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u Bijelu kuću "da obilježe taj uspeh čim do njega dođe".

''Sjedinjene Države nisu, niti će propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruju da mora biti primjenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji. Na liderima i njihovim timovima je da se vrate pregovorima predvođenim EU i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima'', ocijenili su veleposlanici.

Napominju kako status quo sputava ekonomski i politički napredak dviju zemalja te da organizirani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju prijetnja regionalnoj i europskoj sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close