Istraga

Amerikanci: Projektil ispalili Ukrajinci

Ispaljivanje projektila "ruske proizvodnje", kako tvrdi Varšava, povećava strah od eskalacije sukoba…
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2022. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema američkim dužnosnicima, početni nalazi o ispaljenim raketama na Poljsku govore kako je projektil ispalila ukrajinska vojska na nadolazeći ruski projektil, izvijestila je agencija Reuters.

Dok Poljska tvrdi da su projektili ispaljeni iz Rusije i dok su NATO saveznici još uvijek suzdržani u osudama, američki dužnosnici navode kako su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil.

Podsjećamo, dvije su osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj oko šest kilometara od granice s Ukrajinom.

Ispaljivanje projektila "ruske proizvodnje", kako tvrdi Varšava, povećava strah od eskalacije sukoba, na što su od početka skupa na Baliju u utorak neprestano upozoravali čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstava, među kojima nije bilo Vladimira Putina.

Video: Claims of Russian missile strike on Poland trigger NATO emergency talks - BBC News

Nakon izvanredne sjednice koja je trajala gotovo sat vremena, predsjednici država i vlada G7 (Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Kanada, Japan) i NATO-a u priopćenju su pružili "punu potporu" Poljskoj. Ne imenujući krivce u prvi mah, odlučili su da će "ostati u kontaktu kako bi ovisno o istrazi utvrdili sljedeće korake".

Dok Poljska, članica NATO-a, govori o raketi "ruske proizvodnje", a Kijev optužuje Moskvu, američki predsjednik ističe da raketa "vjerojatno" nije ispaljena "iz Rusije".

Ruska misija pri Ujedinjenim narodima danas je ponovila ranije demantiranje Moskve o umiješanosti u eksploziju u Poljskoj i ustvrdila, bez pružanja dokaza ili konkretnog imenovanja bilo koje strane, da je incident bio pokušaj da se NATO izravno uvuče u rat u Ukrajini.

"Činjenice pokazuju da Rusija nije imala nikakve veze s projektilima koji su pogodili poljski teritorij", rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski na Telegramu.

"Incident u Poljskoj je pokušaj izazivanja izravnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije."

Kopirati
Drag cursor here to close