Napetost ne prestaje

Amerikanci poslali ''smrtonosno oružje''

Isporuka je uslijedila nakon ovotjednog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kijevu.
Vijesti / Svijet | 22. 01. 2022. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne potpore Ukrajini u vrijednosti od 200 milijuna dolara stigla je u Kijev, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo.

Isporuka je uslijedila nakon ovotjednog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetaka tisuća ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija niječe planiranje nove vojne ofenzive.

Paket pomoći od 200 milijuna dolara Washington je odobrio u prosincu. "Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", stoji na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalazi "smrtonosna sigurnosna pomoć i streljivo namijenjeno ukrajinskim braniteljima". Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

"Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava", navodi se u objavi američkog veleposlanstva u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih tjedana u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o ovotjednim razgovorima s Rusijom. "Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan", napisao je Kuleba u tvitu.

Kopirati
Drag cursor here to close