Savjet

Amerikanci poručili Ukrajincima: Odustanite od ofenzive

Američki dužnosnici vjeruju da bi ofenziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2023. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofenzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije, prenosi Index.hr.

Dužnosnik je, razgovarajući s malom skupinom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.

Posvetiti vremena obuci

Razgovori SAD-a s Ukrajinom o bilo kakvoj protuofenzivi vodili su se u kontekstu osiguravanja da Ukrajinci posvete dovoljno vremena najprije obuci s najnovijim oružjem koje su osigurale Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici vjeruju da bi ofenziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi.

Visoko američko izaslanstvo koje je uključivalo zamjenicu državnog tajnika Wendy Sherman i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jona Finera boravilo je proteklih dana u Kijevu na razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima.

Loše vrijeme ometalo borbe

Jedno od tema razgovora bila je i koliko se ukrajinskih resursa troši na obranu Bahmuta dok se istodobno priprema ofenziva kojom bi se Rusi pokušali istjerati iz područja koja drže u južnoj Ukrajini. Američki dužnosnici rade s Ukrajincima na ovom kompromisu, rekao je dužnosnik.

S druge strane, američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da prilagodi način na koji Kijev vodi rat i da ne pokušava parirati Rusiji plotun po plotun topničke vatre jer će u konačnici Moskva dobiti prednost iscrpljivanjem, rekao je dužnosnik.

Zbog toga najnovija američka isporuka oružja uključuje oklopna vozila, jer će to pomoći Ukrajini da promijeni način na koji se bori u ratu, rekao je dužnosnik.

Loše zimsko vrijeme ometalo je borbe na prvim linijama, iako bi hladnoća koja zamrzne i očvrsne tlo mogla utrti put za obje strane da pokrenu ofenzivu s teškom opremom, rekao je Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske regije Luhansk.

Dužnosnik je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju poslati tenkove Abrams u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u petak je zanijekao da je Berlin jednostrano blokirao isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini, ali je rekao da je vlada spremna brzo krenuti u njihovo slanje ako postoji konsenzus među saveznicima.

Kopirati
Drag cursor here to close