331. je dan rata u Ukrajini

Milijarde dolara pomoći - Amerikanci naoružavaju Ukrajinu

331. je dan rata u Ukrajini. Potpisana je ‘Zakletva iz Talina‘. Amerikanci šalju ogroman paket oružja Kijevu; donesena odluka oko isporuke tenkova?
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2023. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je u petak američkom predsjedniku Joeu Bidenu i američkom narodu što su obećali poslati novi paket od 2,5 milijardi dolara pomoći za obranu.

MoD: ‘Wagner je postao ključni element ruske kampanje u Ukrajini‘

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) je u najnovijem obavještajnom izvješću o krizi u Ukrajini objavilo da se paravojna skupina Wagner formalno registrirala kao pravna osoba 27. prosinca, prema ruskom Jedinstvenom državnom registru, prenosi Jutarnji list.

Grupa je svoju temeljnu djelatnost proglasila "savjetovanjem u upravljanju", ali još nije jasno u kojoj će se mjeri entitet "PMC Wagner centar" koristiti za upravljanje Wagnerovim paravojnim aktivnostima.

Ministarstvo dalje kaže da je vlasnik Wagnera - Jevgenij Prigožin - "vjerojatno djelomično financirao organizaciju putem napuhanih državnih ugovora dodijeljenih njegovim drugim tvrtkama".

Dok grupa tradicionalno ima "nejasan profil", registracija nastavlja svoj "iznimno brzi razvoj".

"Wagner gotovo sigurno sada zapovijeda s do 50.000 boraca u Ukrajini i postao je ključni element ruske kampanje u Ukrajini", dodaje se u izvješću.

"Registracija vjerojatno ima za cilj maksimizirati Prigožinov komercijalni dobitak i dodatno legitimizirati organizaciju."

Poljska: Spremni smo poduzeti ‘nestandardne‘ akcije

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Paweł Jablonski, kazao je da je zemlja spremna poduzeti ‘nestandardne‘ akcije ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova Leopard u Ukrajinu, prenosi Reuters.

Jablonski je ponovio izjavu poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji je u četvrtak signalizirao da bi mogli poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kao dio šire koalicije čak i bez odobrenja Njemačke.

"Pristanak je ovdje od sekundarne važnosti, ili ćemo brzo dobiti taj pristanak ili ćemo sami učiniti što je potrebno", rekao je Morawiecki.

Potpisana ‘Zakletva iz Talina‘

Grupa od 8 država članica NATO-a u četvrtak je potpisala takozvanu "Zakletvu iz Talina" kojom se obvezuju pružati daljnju potporu Ukrajini u "herojskom otporu ruskoj agresiji".

 

Kopirati
Drag cursor here to close