Ukrajina

Amerikanci i Europljani zaprijetili Rusiji da će preduzeti nove sankcije

Vijesti / Svijet | 16. 05. 2014. u 05:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanci i Europljani su zaprijetili u četvrtak u Londonu da će preduzeti nove sankcije protiv Rusije ako ona pokuša omesti održavanje predsjedničkih izbora 25. svibnja u Ukrajini, ključnih za budućnost ove zemlje.

- Ako Rusija ili oni koji djeluju u njeno ime poremete izbore, Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije, koje su ovdje prisutne, će nametnuti ciljane ekonomske sankcije nekim sektorima - izjavio je državni tajnik John Kerry nakon susreta sa svojim kolegama - francuskim, njemačkim, britanskim i talijanskim.

- Naša poruka je vrlo jednostavna:"Ostavite Ukrajinu da glasa. Ostavite ukrajinski narod da odluči o svojoj budućnosti - dodao je on.

Svrha prvog niza ekonomskih sankcija Washingtona i Brisela protiv Moskve bila je da "upotrijebi skalpel umjesto čekića", prema američkom dužnosniku koji je želio ostati neimenovan.

- Međutim, mi možemo uraditi mnogo stvari da stvorimo krvarenje - dodao je on.

Prijetnja sankcijama dolazi dok se na istoku Ukrajine sukobi između ukrajinske vojske i naoružanih separatista povećavaju nakon gotovo mjesec dana od pokretanja "antiterorističke" operacije koja treba vratiti Kijevu kontrolu nad separatističkim regijama.

- Proruski separatisti i pristalice doslovno pokušavaju izazvati kaos u zajednicama kao što je Slavjansk - naglasio je Kerry.

Predsjednički izbori 25. svibnja u Ukrajini, zakazani nakon svrgavanja u februaru Viktora Janukoviča, ocijenjeni su kao "ključni" od zapadnih zemalja za izlazak zemlje iz krize.

- Pokušavamo pokrenuti stvari. Nadamo se da će izbori biti pravedni. I tražimo od Rusa da se ne miješaju u ovo - izjavio je u Londonu šef francuske diplomatije Laurent Fabius.

Rusija je davno odbacila princip glasanja prije nego što predsjednik Vladimir Putin ocijenio da bi izbori mogli ići "u dobrom pravcu".

Od početka ukrajinske krize, koja je pokrenula najtežu diplomatsku krizu između zapadnih zemalja i Rusije od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, Washington i Brisel su preduzeli diplomatske i ekonomske sankcije bez presedana protiv kompanija i desetaka ruskih dužnosnika.

Da bi pokušao ponovo pokrenuti pregovore s Moskvom, Kijev ima namjeru organizirati, u ponedjeljak na istoku zemlje, novi okrugli sto - dijalog o nacionalnom jedinstvu, nakon pokušaja u srijedu, prema članu američkog State Departmenta.

- Sve političke figure i sve nevladine organizacije koje bi željele mogu sudjelovati. Jedini uvjet je da se odreknu nasilja - dodao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close