Jeffrey Hovernier

Amerika uputila dva zahtjeva Prištini

"Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje je nasilno ušla, veliki izazov, pa smo zatražili od vlade (u Prištini) da povuče policiju iz ove tri općinske zgrade", dodao je Hovernier.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2023. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je danas da SAD imaju dva zahtjeva od vlade u Prištini - da ne inzistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada općina, kao i da povuče policiju iz zgrada općina na sjeveru Kosova i Metohije.

"Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije ili druge javne zgrade ne mogu koristiti za obavljanje ovih funkcija", rekao je Hovenier i dodao da će usvajanje ta dva zahtjeva pomoći u smanjenju tenzija, prenosi Koha.

"Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje je nasilno ušla, veliki izazov, pa smo zatražili od vlade (u Prištini) da povuče policiju iz ove tri općinske zgrade", dodao je Hovernier, prenose Nezavisne.

Na pitanje predstavlja li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske prijetnju za Prištinu, Hovenier je ocijenio da "nikada nije dobar znak da susjedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobiliziraju snage", prenosi Tanjug.

"U ovom trenutku, zabrinuti smo zbog postupaka Vlade Kosova, koje su stvorile ovu atmosferu krize na sjeveru, pa tražimo da se oni posvete rješenju", rekao je Hovenier.

On je za prištinske novinare govorio i o trenutnom raspoloženju SAD prema samoproglašenom Kosovu.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reagiraju na neke interese Kosova, poput angažmana sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na euroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah ppduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru", rekao je Hovenier.

Kopirati
Drag cursor here to close