Sjever Sirije

Amerika se povlači pred Turcima

Trump planira povući trupe sa sjevera Sirije dok Turci pripremaju operaciju na teritoriju koju drže Kurdi.
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2019. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se vojska Sjedinjenih Američkih država (SAD) počela povlačiti sa sjevera Sirije.

Erdogan je otputovao u službenu dvodnevnu posjetu Srbiji, a neposredno pred polazak je na aerodromu Esenboga u Ankari komentirao sinoćnji telefonski razgovor koji je imao s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Bez podrške Turskoj

''Nakon našeg sinoćnjeg razgovora, kao što je gospodin predsjednik Trump i kazao, počelo je povlačenje američke vojske sa sjevera Sirije'', kazao je Erdogan.

Foto: IHA / Amerika ne želi sudjelovati u akciji

Iz Bijele kuće je jutros priopćeno kako vlasti SAD-a objavile su da neće ni na koji način sudjelovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

U priopćenju Bijele kuće se navodi kako će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.

''Oružane snage SAD-a neće podržati, niti biti uključene u operaciju. Snage SAD-a, koje su porazile ISIS i njegov teritorijalni kalifat više neće biti neposredno na tom području'', navodi se u priopćenju, prenijela je Anadolija.

Kritika Europi

Iz Bijele kuće su kritizirali vlasti Francuske, Njemačke i drugih europskih zemalja zbog ne prihvaćanja zarobljenih terorista ISIS-a iz Sirije. Ističući kako SAD neće dugoročno držati te zatvorenike, iz Bijele kuće su poručili da će nakon operacije Turska biti odgovorna za te teroriste.

Turski predsjednik Erdogan danas je kazao da se pomno radi i spremaju koraci za rješenje i tog pitanja. Erdogan je također kazao da je s Trumpom postigao dogovor da u prvoj polovici studenog posjeti SAD i da direktno razgovaraju o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Oglasili se Kurdi

I Sirijske demokratske snage (SFD), predvođene Kurdima, objavile su da su se američke snage povukle sa sjeverozapada Sirije nakon što nisu ispunile svoje obveze i da će to imati negativan utjecaj na rat protiv Islamske države, objavila je Srna.

''Američke snage nisu ispunile svoje obveze i povukle su se iz graničnih područja s Turskom. Ankara se sada priprema za vojnu operaciju na sjeveru i istoku Sirije'', navodi se u priopćenju SDF, koji pod svojom kontrolom ima veći dio ove oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close