Reakcije iz svijeta

Amerika: Ovo je znak neuspjeha; UK: Zabrinjavajuće, prijetnje su ozbiljne

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio pak da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika.
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2022. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Putin, koji se u srijedu ujutro počeo s obraćanjem naciji, rekao je na početku govora da Zapad "želi uništiti našu zemlju" i da se "ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio pak da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika. Naše ljudske rezerve ogromne su i iznose 25 milijuna ljudi, a ova mobilizacija predstavlja tek jedan posto potencijala, rekao je ruski ministar obrane.

Stižu reakcije iz svijeta.

Ukrajina: Ovo je predvidljiv korak

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski dužnosnici. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

Dodao je da Vladimir Putin očito pokušava prebaciti krivnju za početak "neisprovociranog rata" s Ukrajinom na Zapad.

''I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor", napisao je.

Bivši britanski veleposlanik u Rusiji: Ovo je značajna eskalacija

Sir Tony Brenton, bivši britanski veleposlanik u Rusiji, rekao je za Sky News da je djelomična mobilizacija Vladimira Putina "prilično značajna eskalacija" ukrajinskog rata.

"Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom na leđima, odbili su mobilizirati jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnijenje. Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbijao od početka rata. Sada, ne znam vjeruje li on u to ili ne, ali to je očito vrlo značajan korak naprijed u retorici koja se događa", dodao je.

Američki veleposlanik u Kijevu kaže da je djelomična mobilizacija "znak neuspjeha"

Američki veleposlanik u Kijevu opisao je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina  kao znak neuspjeha i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

"Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha", tvitala je veleposlanica Bridget A. Brink, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitiranje govora ruskog čelnika.

"Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", dodao je Brink.

Njemački ministar o Putinovom govoru: Ovo je loše

Njemački ministar gospodarstva osudio je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. "Ovaj potez je loš i pogrešan", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck novinarima u Berlinu.

Britanska ministrica: Putinova izjava je zabrinjavajuća

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Gillian Keegan komentirala je Putinovu prijetnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

"To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila izrečena", rekla je za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno te pozvala na smirenost pred njegovom prijetnjom da će upotrijebiti nuklearno oružje.

"Neke riječi su na kraju bile prilično zabrinjavajuće", rekla je za Sky News.

"To je nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očito eskalacija", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close