Objašnjenje

Amerika: Nema znakova da će Rusija koristiti nuklearno oružje

''Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje'' - rekla je glasnogovornica Bijele kuć.
Vijesti / Svijet | 08. 10. 2022. u 08:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države ne vide nikakve znakove da se Rusija aktivno priprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća, prenosi CNN.

''Nemamo razloga prilagođavati naše strateško nuklearno stajalište, kao što nemamo naznaka da se Rusija priprema da u skoroj budućnosti upotrijebi nuklearno oružje'' - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre danas odgovarajući na pitanja novinara.

Ovo pojašnjenje Karine Jean-Pierre dolazi nakon posebno snažnih izjava koje je predsjednik Joe Biden dao u četvrtak i u kojima je ocijenio da se svijet prvi put nakon Hladnog rata suočava s opasnošću nuklearnog "armagedona" ili apokalipse.

Dodali su da je rusko spominjanje nuklearnog oružja neodgovorno, ali su kazali da nema naznaka da se Moskva sprema upotrijebiti nuklearnu bombu.

''Komentari predsjednika Bidena pokazuju koliko ozbiljno shvata prijetnje'' - stoji na kraju izjave iz Bijele kuće.

Na pitanje je li ova dodatna zabrinutost povezana s novim obavještajnim podacima kojima raspolažu Sjedinjene Države, glasnogovornica je rekla da "nije", kratko odgovarajući na novinarska pitanja u avionu kojim je predsjednik Joe Biden letio iz Washingtona. 

Kopirati
Drag cursor here to close