Iznimno povećanje sredstava

Amerika jača vojsku, odobreno 700 milijardi dolara za obranu

Sučeljeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki zastupnici odobrili su i iznimno povećanje - za oko 50 posto
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2017. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki  Kongres odobrio je gotovo 700 milijarda dolara za obranu u proračunskoj godini 2018., što je više od onoga što je Donald Trump tražio.

Senat je napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Zastupničkog doma u utorak. Američki predsjednik koji je obećao da će "obnoviti" oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Prijetnja Sjeverne Koreje

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016., godinu predsjedništva Baracka Obame, i za 26 milijarda više od proračuna koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo 4 posto više, piše Hina.

Sučeljeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki zastupnici odobrili su i iznimno povećanje - za oko 50 posto - proračuna Agencije za proturaketnu obranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarda kako bi se financirali desetci novih presretača.

Rast plaća vojnika

Iz novog proračuna financirat će se kupnja nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (dvadeset više nego što je Trump tražio), desetak helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 milijuna dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 milijuna za sustav proturaketne obrane.

Zakon se odnosi na proračunsku godinu 2018. koja je počela 1. listopada 2017

Kopirati
Drag cursor here to close