Rusija se ne plaši

Amerika izlazi iz Sporazuma o raketama 2. veljače

''Ništa nije strašno, ne treba drhtati od straha'', komentar je Rusije
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2019. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države počinju izlazak iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa 2. veljače, javlja Reuters, pozivajući se na zamjenicu šefa State Departmenta Andreu Thompson.

"Sve dok se Rusija ne vrati realizaciji sporazuma, mi ćemo obustaviti naše obaveze 2. veljače", rekla je Thompsonova.

Optužbe

Ona se trenutno nalazi u Bruxellesu, gdje je ponovo optužila Rusiju za kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ona je dodala da tijekom rusko-američkih konzultacija o Sporazumu, koje su održane jučer u Ženevi, nije bilo napretka. Na čelu ruske delegacije se nalazio zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, dok je američku predvodila Andrea Thompson. Proces izlaska SAD iz Sporazuma će trajati pola godine, prenosi Sputnjik.

Kako je javila agencija Bloomberg, stalna predstavnica SAD pri NATO Kay Bailey Hutchison izjavila je da SAD financiraju konstrukcije modela za borbu protiv raketa srednjeg i kratkog dometa. Ona je dodala da vremensko rzdoblje za to zasad nije određeno.

Američki državni tajnike Mike Pompeo je nakon sastanka šefova diplomacije zemalja-članica NATO 4. prosinca u Brxellesu izjavio da će Washington prestati ispunjavati svoje obveze iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, ako se Rusija u roku od 60 dana ne vrati ispunjavanju njegovih odredbi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da američka strana nije navela nikakve dokaze o tome da Moskva narušava Sporazum i upozorio da će Rusija biti primorana da istupi iz Sporazuma ukoliko Washington to učini.

Reakcija Rusije

''Ništa nije strašno, ne treba drhtati od straha'', komentar je zamjenika predsjednika odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove Vladimira Džabarova na izjavu zamjenice Državnog tajnika SAD-a, o tome da SAD obustavljaju svoje obveze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

“Svi znaju da je u tijeku prljava igra. Američki zahtjevi su smiješni, povezani su s konkretnom raketom. Rusija im, kao odgovor na to, predlaže da dođu i upoznaju se s njom, s njenim karakteristikama. Amerikanci su to odbili. Tako da je sve to jednostavno izgovor za izlazak iz sporazuma u kom se oni odavno ne osjećaju prijatno“, rekao je Džabarov.

Ipak, prema riječima senatora, u želji Sjedinjenih Država da izađu iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa “nema ništa strašno, zbog čega bi trebalo drhtati od straha“.

“Da, to nije prijatno, posebno Europljanima. Međutim, Rusija može isigurati svoju sigurnost. Prema ponašanju Amerike se treba odnositi mirno. To se odavno pripremalo, Amerikanci ne idu k tome samo mjesec ili godinu dana“, zaključio je Džabarov.

Kopirati
Drag cursor here to close