f-16

Zašto je blokirana prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj

Riječ je o 12 aviona "f-16" iz osamdesetih godina prošlog stoljeća američke proizvodnje na kojima su Izraelci izvršili brojne promjene.
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2018. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vox / Ilustracija

Po svemu sudeći, Hrvatskoj je propao posao kupovine borbenih zrakoplova F16 od Izraela.

Kako za sada stvari stoji, posao između Hrvatske i Izraela u kojemu je dogovorena kupovina 12 rabljenih američkih zrakoplova F16 zaustavila je Trumpova administracija, prije svih ministar obrane James Mattis.

Jutarnji list piše kako je u cijelu priču umijesan i proizvođač aviona, američka tvrtka Lockheed Martin, koji traži da se u avione koje Izrael prodaje Hrvatskoj ugrađuje njihova oprema.

Izraelci su u zrakoplov ugradili svoj softver za raketni sustav koji bi Hrvatska željela imati, ali Amerikanci inzistiraju da se ugradi njihov. Bude li američka strana i dalje inzistirala na ugradnji svoje opreme u avione i nedavanju dozvole za prodaju ako se to ne učini, cijeli posao kupnje aviona propada. Jer ugradnja američke opreme u avione zasigurno bi povećala ukupnu cijenu ugovora i pitanje je bi li Hrvatska to više mogla platiti. U tom slučaju to bi bila sasvim druga ponuda od one s kojom je Izrael pobijedio na natječaju.

Američka administracija se poziva na ugovor u kojemu oni moraju državi kojoj su prodali svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji, u ovome slučaju Izraelu. Osim ovoga, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u natječaju sudjeluje i SAD. Sjedinjene Države na natječaj u Hrvatskoj ponudile su novi F-16 Block 70.

Jutarnji list navodi kako je javna tajna da su upravo Amerikanci trazili od Grčke da se javi na hrvatski natječaj sa svojim polovnim avionima F-16 te su stajali iza te ponude.

Nakon svega, iz Zagreba je poslana poruka u Izrael da se problem riješi, a izraelska je strana odgovorila da čine sve da ga doista i riješe. Hrvatska jos ništa nije službeno dobila od Izraela, a vijest su prvo objavili izraelski mediji.

Prema jos uvijek neslužbenim informacijama, jer ugovor o kupnji nije potpisan, Hrvatska bi 12 aviona zajedno s obukom pilota i mehaničara te simulatorom i ugradnjom zemaljske opreme platila oko 3,1 milijardu kuna, što bi otplatila u 10 godina. Prema planu, prva dva aviona u Hrvatsku bi trebala stići 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close