Pompa

Što čeka Donalda Trumpa u Londonu?

Trump će prvi od tri dana posjeta Britaniji provesti s kraljevskom obitelji, uključujući privatan ručak s Elizabetom II.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak stigne u Britaniju zateći će zemlju u previranju zbog brexita i politički poraženu premijerku. Ali to će biti potisnuto u drugi plan jer će Trump uživati u raskoši i sjaju državnog posjeta kraljici.

Trump će prvi od tri dana posjeta Britaniji provesti s kraljevskom obitelji, uključujući privatan ručak s Elizabetom II. Njegova supruga Melania će popodne popiti čaj s prijestolonasljednikom Charlesom, prije nego što se svi zajedno okupe navečer na državnom banketu.

Istodobno stotine prosvjednika u središtu Londona, nekoliko stotina metara od parlamenta, pripremaju "narodni banket".

Kraljevska pompa i veliki prosvjedi bit će vjerojatno najistaknutiji dijelovi državnog posjeta Londonu za koji bivši američki veleposlanik u Britaniji Woody Johnson kaže da je "bio na vrhu liste Trumpovih želja".

Verzija kraljevskog dvora

Dnevnik Guardian piše da će Trump sa sobom posvesti svoju verziju kraljevskog dvora, kći Ivanku, sinove Donalda mlađeg i Erica i njihove partnere.

Drugoga dana, u utorak, Trump će se sastati s britanskim političarima, ukljućujući premijerku Theresu May koja broji zadnje dane na družnosti.

U srijedu će ponovo s kraljicom biti u Portsmouthu na spektakularnom britanskom obilježavanju 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Oni koji Trumpa ne vole, voljet će ga još manje kada vide kako uživa u kraljevskom dočeku, smatra analitičarka Clodagh Harrington sa sveučilišta u Leicesteru.

Ona pretpostavlja da će prosvjedi biti veći nego oni koji su pratili Trumpov posjet u srpnju prošle godine, djelomično i zbog toga jer je u međuvremenu odbacio sve napore zapada u borbi s klimatskim promjenama.

Oporbeni lider Jeremy Corbyn ne namjerava ići na državni banket. "Premijerka May ne bi trebala prostrti crveni tepih predsjedniku koji ne poštuje vitalne međunarodne sporazume, podržava negatore klimatskih promjena i koristi se rasističkom i mizoginom retorikom", rekao je.

Narodni banket

Udruge koje organiziraju "narodni banket" pozivaju ljude da se "okupe u ljubavi, u solidarnosti, protiv mržnje i podjela".

Američki aktivist Don Lessem planira pokazati pet metara visokog robota nazvanog "Dump Trump" koji tvita sjedeći na zahodskoj školjci.

Prosvjednici su uz to zatražili dozvolu da iznad grada puste šest metara visoku lutku na napuhavanje narančaste boje s Trumpovim likom. Taj je 'artikl' bio veliki hit na prošlogodišnjem prosvjedu.

"Taj mali 'cepelin' bio je mamac za sve, od prosvjednika do medija, svi su izvještavali o tome", kaže Harrington.

Bivši veleposlanik Johnson rekao je britanskom radiju LBC da Trump vjerojatno neće obraćati mnogo pozornosti na to ili bi čak leteću bebu Trumpa mogao smatrati zabavnom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close