Američko oružje donirano Ukrajini; dio su ukrali kriminalci
Navodi se u izvješću glavnog inspektora Ministarstva obrane

Američko oružje donirano Ukrajini; dio su ukrali kriminalci

Vijesti / Svijet | 23. 07. 2023. u 12:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriminalci, dobrovoljci i trgovci oružjem u Ukrajini ukrali su nešto oružja i opreme zapadnih saveznika namijenjene ukrajinskim vojnicima prošle godine nakon čega je vraćeno, navodi se u izvješću glavnog inspektora Ministarstva obrane do kojeg je došao CNN.

Zavjere za krađu oružja i opreme prekinule su ukrajinske obavještajne službe i ono je u konačnici vraćeno, prema izvješću pod naslovom "Odgovornost Ministarstva obrane za opremu isporučenu Ukrajini". CNN je dobio izvješće putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija. Military.com prvi je objavio vijest.

Ali izvješće glavnog inspektora napominje da je nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, sposobnost Ministarstva obrane da prati i nadzire svu američku opremu koja ulazi u Ukrajinu, kao što je propisano zakonom prema Zakonu o kontroli izvoza oružja, suočena s "izazovima" zbog ograničene prisutnosti SAD-a u zemlji.

Prema izvješću, koje je ispitivalo razdoblje od veljače do rujna 2022., Ured za obrambenu suradnju u Kijevu "nije bio u mogućnosti provesti traženo [praćenje krajnje uporabe] vojne opreme koju su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini u fiskalnoj godini 2022."

"Nemogućnost osoblja DoD-a da posjeti područja gdje se koristila ili skladištila oprema isporučena Ukrajini značajno je umanjila sposobnost ODC-a u Kijevu da izvrši" nadzor, dodaje se u izvješću.

Izvješće je datirano na 6. listopada 2022. Krajem listopada SAD je nastavio s inspekcijama ukrajinskih skladišta oružja na licu mjesta kako bi bolje pratio kamo oprema ide. Ministarstvo je Ukrajincima također osiguralo sustave za praćenje, uključujući skenere i softver, rekao je zastupnicima u veljači bivši zamjenik ministra obrane Pentagona za politiku Colin Kahl.

Ali izvješće naglašava koliko je SAD-u bilo teško u prvim danima rata pratiti oružje i opremu vrijednu milijarde dolara koje je slao Ukrajini.

Glasnogovornik State Departmenta odgovorio je na izvješće u petak.

''Vlada SAD-a i dalje je jako svjesna rizika od mogućeg nedopuštenog preusmjeravanja i proaktivno poduzima korake za ublažavanje tog rizika u bliskoj suradnji s vladom Ukrajine. Šaljemo oružje kako bismo pomogli Ukrajini da se obrani u aktivnom sukobu i postoji rizik da bi to oružje moglo biti zarobljeno ako teritorij promijeni vlasnika - što se događa u svakom ratu," rekao je glasnogovornik.

Republikanci su kritizirali Bidenovu administraciju zbog, kako smatraju, nedostatka odgovornosti za milijarde dolara pomoći koje idu Ukrajini. Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy rekao je ranije ove godine da podržava Ukrajinu, ali ne "podržava bjanko ček". Isti osjećaj dijeli i republikanski predsjednički kandidat i guverner Floride Ron DeSantis.

CNN je u travnju 2022. izvijestio da je Bidenova administracija bila spremna preuzeti rizik gubitka traga o oružju isporučenom Ukrajini unatoč ovome nedostatku, jer su to smatrali ključnim da Ukrajina porazi ruske snage.

Europsko zapovjedništvo SAD-a pokušalo je ublažiti problem prošle godine tražeći i održavajući potvrde o primitku od Ukrajinaca, koje su Ukrajinci uložili "u dobroj vjeri" da bi ih osigurali, kaže se u izvješću, pozivajući se na osoblje EUCOM-a. Međutim, osoblje nije dostavilo IG-u potkrepljujuću dokumentaciju do zaključka istrage, navodi se u izvješću.

Ured za obrambenu suradnju u Kijevu također je zatražio od ukrajinske vlade izvještaje o troškovima, gubicima i šteti za opremu koju je osigurao SAD, kaže se u izvješću, a oni su "uložili napore kako bi spriječili nezakonitu proliferaciju obrambenog materijala koji su osigurale Sjedinjene Države."

Ipak, kriminalne organizacije uspjele su ukrasti nešto oružja i opreme koju su osigurale SAD i njihovi saveznici, stoji u izvješću.

Krajem lipnja 2022. organizirana kriminalna skupina koju je nadzirao neimenovani ruski dužnosnik pridružila se dobrovoljačkoj bojni koristeći krivotvorene dokumente i ukrala oružje, uključujući bacač granata i strojnicu te više od 1000 komada streljiva, stoji u izvješću. Ukrajinska obavještajna služba omela je zavjeru, navodi se u izvješću.

Istog mjeseca, ukrajinske obavještajne službe također su prekinule zavjeru trgovaca oružjem koji su radili na prodaji oružja i streljiva koje su ukrali s bojišnice u južnoj Ukrajini, kao i odvojenu zavjeru ukrajinskih kriminalaca koji su se predstavljali kao humanitarni radnici i koji su ukrali pancirne prsluke u vrijednosti od 17.000 dolara, stoji u izvješću.

U kolovozu 2022. ukrajinske obavještajne službe otkrile su skupinu pripadnika dragovoljačke bojne koji su ukrali 60 pušaka i gotovo 1000 komada streljiva i pohranili ih u skladište, “vjerojatno za prodaju na crnom tržištu”.

U izvješću se ne precizira jesu li oružje i oprema bili američki, no akcija je upisana u odjeljku koji se bavi ukrajinskim praćenjem oružja koje su dostavili SAD.

Glavni inspektor Pentagona napisao je da je neke veće predmete poput projektila i helikoptera bilo lakše pratiti putem obavještajnih mehanizama. Manje predmete, poput uređaja za noćno gledanje, međutim, bilo je teže nadzirati.

Izvješće u konačnici ne daje nikakve preporuke, napominjući da je Ministarstvo obrane "poduzelo određene napore kako bi ublažilo nemogućnost provođenja osobnog" nadzora.

Kopirati
Drag cursor here to close