Okupacija Zapadne obale

Američki veleposlanik u Izraelu šokirao Palestince

Vijesti / Svijet | 28. 09. 2017. u 19:16 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman ponovno je napravio dramatičnu intervenciju u američku politiku prema Bliskom istoku tvrdeći da je Izrael okupirao samo dva posto Zapadne obale, piše Guardian.

Osim toga, on je jasno rekao da je međunarodna zajednica oduvjek namjeravala dopustiti Izraelu da zadrži dio područja koje je okupirao 1967. godine tijekom tzv. šestodnevnog rata. Intervju je dao izraelskoj televiziji samo dan nakon što su izraelski desničari i naseljenici proslavili 50 godina nelegalnih naselja, izazivajući osudu Palestinaca.

''Mislim da su ta naselja dio Izraela'', rekao je Friedman u komentaru koji je suprotan službenoj američkoj politici. Friedman je bivši odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa kojeg je predsjednik SAD-a imenovao bez ikakvog diplomatskog iskustva, a poznat je po proizraelskim stavovima.

Reagirao je u izjavi za Guardian Nabil Shaath, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

''Nekada su veleposlanici neznalice, i nekada zlonamjerni, ali je ovo totalno neznanje ne samo američke politike već i činjenice da se pod okupiranom područjem misli na cijelu Zapadnu obalu i na istočni Jeruzalem. On ne poznaje ni Rezoluciju 242, u kojoj se uopće ne spominju naselja. Ako je ovo najava Trumpovog konačnog dogovora - onda sam ja u šoku'', rekao je Shaath.

Kopirati
Drag cursor here to close