"kategoričke laži"

Američki veleposlanik demantira da SAD stoji iza vojnog puča

Vijesti / Svijet | 18. 07. 2016. u 16:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Turskoj John Bass izjavio je danas da su navodi medija i javnih osoba da je Washington podržao pokušaj vojnog puča u toj zemlji "kategoričke laži" i ocijenio da takve spekulacije narušavaju prijateljstvo NATO saveznika.

Bass je u priopćenju, koje je objavljeno na internet stranici američkog veleposlanstva, naveo da je SAD spreman pružiti pomoć Turskoj u istrazi o neuspjelom puču dodajući da će SAD razmotriti svaki zahtjev za izručenjem ukoliko je u skladu sa zakonskim propisima, prenosi agencija Reuters.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i drugi turski dužnosnici optužili su imama Fetulaha Gulena, koji u dobrovoljnom egzilu živi u Pensilvaniji u SAD-u, za organiziranje pokušaja puča 15. srpnja, u kojem je poginulo više od 200 osoba.

Turski ministar rada Sulejman Sojlu i druge istaknute osobe tvrde da SAD stoji iza pokušaja državnog udara. Gulen je izjavio u nedjelju da bi poštovao moguću presudu američkih vlasti o izručenju Turskoj, ali je dodao i da je Erdogan sam organizirao puč.

Službena Ankara je priopćila da sastavlja zahtjev za izručenje Gulena od američkih vlasti, a vlada u Washingtonu je navela da će razmotriti službeni zahtjev za izručenje kad on stigne.

Kopirati
Drag cursor here to close