Mattis

Američki ministar obrane podupire zapovjedništvo za svemir

"Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni u razvoju i sigurno je da je vojno zapovjedništvo među stvarima koje možemo uvesti", rekao je čelnik Pentagona novinarima.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2018. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u utorak da je "bezuvjetno" za osnivanje novog vojnog zapovjedništva za svemir, ali nije predložio stvaranje svemirski snaga poput Donalda Trumpa.

"Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni u razvoju i sigurno je da je vojno zapovjedništvo među stvarima koje možemo uvesti", rekao je čelnik Pentagona novinarima.

Američki predsjednik je u svibnju naredio osnivanje svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga, uz kopnenu vojsku, zračne snage, mornaricu, korpus mornaričkog pješaštva i obalnu stražu.

"Da bismo obranili Ameriku nije dovoljna puka nazočnost u svemiru, moramo imati prevlast u svemiru, dodao je.

Svemir je trenutačno u nadležnosti američkih zračnih snaga.

Ovaj tjedan Pentagon treba u Kongresu podastrijeti prijedloge radi izvršavanja Trumpove naredbe a po dokumentu u koji je specijalizirana mrežna stranica Defense One imala uvid, vojni dužnosnici predlažu osnivanje jedinstvenog zapovjedništva za svemir.

Mattis je rekao da je Pentagon "u svemu suglasan" s Bijelom kućom, napose s potpredsjednikom Mikeom Penceom koji je u Bijeloj kući zadužen za to pitanje.

"Radimo na tome", dodao je. "A kada je riječ o tome kako će ta organizacija izgledati, mogu vam reći da će odgovarati svrsi, još nemam odgovor na sva pitanja".

Rusija koja posjeduje svemirske snage, u nadležnosti zračnih snaga, izrazila je zabrinutost zbog Trumpovih izjava o američkoj "prevlasti" u svemiru.

SAD je potpisnik Ugovora o vanjskom svemiru iz 1967. koji zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemiru i samo dopušta korištenje Mjeseca i drugih nebeskih tijela u miroljubive svrhe, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close