Biranje

Američki izbori: Repriza iz 2020.

Ovo će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2024. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump formalno su osigurali predsjedničke nominacije Demokratske, odnosno Republikanske stanke, nakon pobjeda na primarnim izborima u Georgiji, Mississippiju i državi Washington, što znači da će se ponovo susresti na predsjedničkim izborima u studenom.

Sloboda i demokracija u opasnosti

Biden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata, koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Trump neophodnih 1.215 za republikansku.

Kandidatura Bidena bit će službeno proglašena na konvenciji Demokratske stranke u Chicagu u Kolovozu, a Trumpova na konvenciji u Milwaukeeu u srpnju, javlja Glas Amerike.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora imati određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

"Suočeni smo sa otrježnjujućom realnošću. Sloboda i demokracija su u opasnosti ovdje u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Donald Trump vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike. Vjerujem da će Amerikanci izabrati da nastave ići u budućnost", poručio je Biden u priopćenju nakon što je osigurao nominaciju.

Istaknuo je i da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata.

Pitanje imigracije

Nakon što se prethodnog tjedna iz trke za republikansku nominaciju povukla Trumpova jedina preostala protivnica, Nikki Haley, kandidat te stranke je već bio poznat.

Na skupu u Georgiji, Donald Trump je ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori 2020. godine bili pokradeni, a Bidena je kritizirao i zbog toga što nije uspeo spriječiti priliv migranata na granici s Meksikom.

Pitanje imigracije je središnje pitanje u njegovoj kampanji, kao i druga pitanja bitna za republikance, kao što je abortus i slanje američkih fondova u inozemstvo.

Poslije izbora u utorak u četiri države, uključujući Georgiju i Havaje, postalo je jasno da će Biden i Trump ponovo biti u trci za predsjednika na izborima 5. studenog, iako još uvijek nije održana ni polovina stranačkih izbora, a to će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika.

Također, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsjednik Dwight Eisenhower drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Illinoisa Adlaija Stevensona.

Najviše delegata u utorak dodjeljivala je Georgija, koja bi mogla da bude ključna za ishod predsjedničkih izbora u studenom, navodi Glas Amerike.

Kopirati
Drag cursor here to close