Traži se novi naprijatelj

Američki general: Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu

Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu i učiniti nešto "provokativno" u Aziji, dok su zapadne sile fokusirane na smirivanje tenzija s Rusijom, upozorio je u srijedu američki general.
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2022. u 11:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu i učiniti nešto "provokativno" u Aziji, dok su zapadne sile fokusirane na smirivanje tenzija s Rusijom, upozorio je u srijedu američki general.

Rusko raspoređivanje više od 100.000 vojnika na granici Ukrajine izazvalo je strah u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama od nadolazeće invazije, javlja France 24.

General Kenneth Wilsbach, šef američkih pacifičkih zračnih snaga, napomenuo je da se Kina u krizi pridružila Rusiji, postavljajući pitanja o vlastitim namjerama u Aziji.

- Sa stanovišta hoće li Kina vidjeti šta se dešava u Evropi i pokušati učiniti nešto ovdje u Indo-Pacifiku - apsolutno da, zbog toga smo zabrinuti - rekao je Wilsbach, koristeći alternativni izraz za azijsko-pacifičku regiju.

- Neće biti iznenađujuće ako su pokušali nešto što bi moglo biti provokativno, kako bi vidjeli kako će reagirati međunarodna zajednica - dodao je on.

Wilsbach je rekao da je, kada je Peking izrazio podršku Rusiji u sukobu s Ukrajinom, razgovarao sa svojim osobljem i drugim akterima u regiji o mogućim dalekosežnim implikacijama.

Sa sjedištem na Havajima, Wilsbachovo zapovjedništvo bi imalo središnju ulogu ako sukob izbije na Pacifiku.

Tijekom godina, Peking je bio okrivljen za raspirivanje tenzija u regiji jer je stalno učvršćivao kontrolu nad ključnim otocima i atolima u Južnom kineskom moru.

Peking polaže pravo na gotovo cjelokupno more, ali to se preklapa sa teritorijama Tajvana i četiri zemlje jugoistočne Azije - Bruneji, Malezija, Filipini i Vijetnam.

 

Kopirati
Drag cursor here to close