Zapadna Sahara

Alžir osudio pokušaje destabilizacije zemlje i Izrael

Status Zapadne Sahare koju UN još smatra "neautonomnim teritorijem" za koji još nema konačnog rješenja, desetljećima je razlog spora Maroka i saharskih pristaša neovisnosti.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2020. u 23:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alžir je u subotu osudio "strane manevre" i upro prstom u Izrael pošto su Sjedinjene Države priznale suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u zamjenu za normalizaciju veza Maroka i židovske države.

"Manevrima izvana želi se destabilizirati Alžir. 'Cionistički entitet' (Izrael) želi se sada približiti našim granicama", upozorio je alžirski premijer Abdelaziz Djerad, u prvom komentaru svoje zemlje na američku odluku.

Neočekivanu odluku predsjednika na odlasku Donalda Trumpa u četvrtak da prizna marokanski suverenitet nad spornom bivšom španjolskom kolonijom, u zamjenu za obećanje Rabata da će normalizirati veze s Izraelom, odmah su odbili pristaše neovisnosti Fronte Polisario koje Alžir podupire.

"Sukob u Zapadnoj Sahari pitanje je dekolonizacije koje se može riješiti samo primjenom međunarodnog prava", opetovalo je u priopćenju objavljenom u subotu alžirsko ministarstvo vanjskih poslova, istaknuvši da američka odluka "nema pravnog učinka".

Polisario kaže da je "u obrambenom ratu" otkad je Maroko 13. studenog poslao svoje snage na krajnji jug teritorija kako bi potisnuo skupinu pristaša neovisnosti Zapadne Sahare koja je zatvorila jedinu cestu prema Mauritaniji, piše Hina.

Status Zapadne Sahare koju UN još smatra "neautonomnim teritorijem" za koji još nema konačnog rješenja, desetljećima je razlog spora Maroka i saharskih pristaša neovisnosti.

Polisario traži referendum o samoodređenju, koji je predvidio UN, a Maroko koji kontrolira više od dvije trećine tog golemog pustinjskog teritorija predlaže autonomiju.

Pregovori pod pokroviteljstvom UN-a u kojima sudjeluju Maroko i Polisario te Alžir i Mauritanija kao promatrači, prekinuti su u ožujku 2019.

"Približavanje Maroka i Izraela otvara put, ako već i nije, izraelskoj pomoći za marokansku vojsku na mnogim poljima, od kojih su neka posebno opasna kao što je elektronički nadzor, kontrola neba, bespilotne letjelice, špijunaža, manipulacije i internet", ocijenio je alžirski novinar i analitičar Abed Charef.

"Sada je očito da je izraelska vojska na našim granicama", napisao je Charef na Facebooku.

Reagirajući na odluku Donalda Trumpa, UN - koji je u Zapadnoj Sahari rasporedio svoje mirovne snage (MINURSO) - istaknuo je da je njegovo stajalište "nepromijenjeno".

Kopirati
Drag cursor here to close