Sirija

Alepp: Vojska zauzela polovicu gradske četvrti, testirano rusko naoružanje

Vijesti / Svijet | 06. 10. 2016. u 12:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijske vladine snage zauzele su polovinu ključne gradske četvrti u Aleppu koja se nalazila pod pobunjeničkom kontrolom, u novom napredovanju protiv pobunjenika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij priopćava da se vode silovite borbe u stambenoj četvrti Bustan al Basha pored gradskoga središta, jednoj od bojišnica u Aleppu koji je podijeljen između vladinih i pobunjeničkih snaga, prenosi Hina.

Sirijska vojska također navodi da su njene snage napredovale u Bustan al Bashi.

Vladine snage zadnjih su tjedana uz podršku zračnih napada okružile pobunjenička područja u Aleppu i nastoje potpuno zauzeti cijeli grad.

Ruska godinu dana duga kampanja bombardiranja u Siriji pokazala je "pouzdanost" ruskog naoružanja, dok Kremlj pokušava stabilizirati ratom zahvaćenu zemlju, izjavio je u četvrtak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

‘’U tom razdoblju uspjeli smo stabilizirati situaciju u zemlji i osloboditi značajan dio teritorija od naoružanih međunarodnih terorističkih grupa’’, izjavio je Šojgu na konferenciji za novinare.

‘’Brojni tipovi modernog naoružanja proizvedenog u našoj zemlji testirani su u teškim pustinjskim uvjetima i generalno su pokazali pouzdanost i efikasnost’’, kazao je.

Njegove izjave došle su u vrijeme rastućeg međunarodnog gnjeva zbog zračne podrške Moskve žestokim napadima režimskih snaga u Aleppu koji su doveli do optužbi za moguće ratne zločine.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su prekinule razgovore s Rusijom o primirju u Siriji u znak prosvjeda zbog ruskog intenziviranja kampanje bombardiranja.

Moskva koristi Siriju kao poligon za testiranje brojnog novog naoružanja, među kojima dugometnih projektila ispaljenih s brodova, podmornica i borbenih aviona. Među njima je raketa X-101 koja ima domet od 4.500 kilometara i ispaljena je iz bombardera koji su uzlijetali iz baza u Rusiji, priopćio je Šojgu.

Izgrađena na temeljima svog sovjetskog prethodnika, ruska industrija naoružanja ključni je izvor prihoda za zemlju i donijela joj je oko 14,5 milijardi dolara u 2015. godini, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close