Završeno vještačenje

Ako u dronu nema bombe, bit će to jedna od gorih Plenkovićevih blamaža

Vijesti / Svijet | 23. 03. 2022. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PIXSELL  / Završeno vještačenje letjelice koja je pala u Zagrebu

Izvor blizak istrazi dijelova letjelice koja se urušila u Zagrebu, a nad kojima je završeno vještačenje kaže da nije bilo tragova eksploziva, piše Index.hr. Kako navodi, to izravno proturječi dosadašnjim tvrdnjama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, njegove vlade i Ministarstva obrane na čijem je čelu Plenkovićev ministar Mario Banožić. Oni i dalje ne odstupaju od svojih teza da su u letjelici pronađeni ostaci aviobombe.

Podsjetimo, Plenković i njegov ministar Banožić više su puta izjavljivali da je u letjelici bila aviobomba. Bilo je više verzija priče, od one da je unutra bilo 120 kg, pa 40 kilograma eksploziva, do najnovije premijerove izjave od prije nekoliko dana kada je rekao da je "letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije te da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi".

Bila je naoružana, nije bila naoružana...

Plenković je u obraćanju medijima 18. ožujka rekao da su u letjelici pronađeni "upaljač, geleri, dijelovi bombe" te da "je bila namijenjena da nosi oružje". "Brojevi upaljača su uspoređeni sa sličnim bombama koje postoje", dodao je Plenković.

"Zašto nije došlo do veće štete, objasnit će stručnjaci. Iznimno povoljna okolnost je to što je pala na zemlju", dodao je.

"Nitko nikad nije rekao da je 120 kila eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati 120 kila, onda bi ona u izvornoj proizvodnji, ako je to ta bomba, trebala imati 45 kila eksploziva", kazao je premijer.

120, 45 i 40 kilograma eksploziva...

No samo dva dana ranije, 16. ožujka ministar obrane Mario Banožić izjavio je u RTL-u Danas da je "bomba na letjelici imala 120 kilograma te da će je uskoro pokazati javnosti".

"Istražitelji kriminalističke i vojne policije, MUP u nadležnosti Državnog odvjetništva, proveli su onaj dio istrage gdje imamo praktički 95 posto bombe i ona će biti uskoro prezentirana javnosti. Vidi se i tip bombe s kojim sam upoznao glavnog tajnika. Isto tako i sa svim mogućim modifikacijama na toj bombi", rekao je tada Banožić.

Kaos zbog izjava šefa NATO-a

Podsjetimo i da je 15. ožujka šef NATO-a Jens Stoltenberg izazvao kaos u javnosti svojim izjavama o letjelici koja se urušila u Zagrebu. Iz njegove izjave nije bilo jasno je li rekao da je letjelica bila naoružana ili nenaoružana (unarmed ili armed), da bi nedugo zatim Plenković uvjeravao javnost da je letjelica bila naoružana.

"Nije bila 'unarmed' (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada", dodao je. Plenković je na konferenciji za medije pokazao fotografije s, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen. "Ja sam ovo namjerno pokazao sada da otklonimo sve ove konfabulacije koje postoje u eteru", kazao je Plenković.

Dan ranije, 14. ožujka Plenković je također izjavio da je na letjelici bila bomba, a isto to jutro Banožićev savjetnik general Željko Živanović je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog izjavio da je u letjelici bila aviobomba s 40 kilograma eksploziva.

Ako zaista nije bilo bombe u letjelici, bit će to jedna od gorih Plenkovićevih blamaža

Tezu da je u letjelici bila aviobomba, dakle, konstantno su isticali premijer Plenković, njegova vlada i Banožić te njegovo ministarstvo. Uzorci vještačeni u najvećem policijskom forenzičkom centru nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, doznaje Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi. Nitko službeno ne nudi dodatna pojašnjenja.

Istraga još nije gotova, treba analizirati ostale dijelove urušene sovjetske letjelice. No ostane li ovako, da na letjelici nije pronađen nijedan trag eksploziva, bit će to jedna od gorih blamaža Plenkovića i njegovih HDZ-ovaca.

Kopirati
Drag cursor here to close