Tenkovi na ulicama

Ako Rusija intervenira u Ukrajini, EU i SAD uvode sankcije Rusiji

Vijesti / Svijet | 15. 04. 2014. u 04:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja oizjavio je u ponedjeljak da će ekonomske sankcije biti neizbježne ako Rusija vojno intervenira u Ukrajini.

Tuomioja je izjavio da situaciju u istočnoj Ukrajini smatra izuzetno napetom i ozbiljnom.

Iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike, javio je jutros Radio Glas Rusije.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primjećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolici Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se posljednjih dana.

Vršiitelj dužnosti ministra obrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin apelirao je na američkog predsjednika Baracka Obamu da spriječi upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini.

- Vidjet ćemo kako se situacija razvija. Ako dođe do vojne intervencije, ekonomske sankcije su neizbježne - izjavio je on za radioprogram nacionalnog emitera YLE, prenosi Xinhua.

Tuomioja je kazao kako se nada da će zajednički sastanak EU, Sjedinjenih Država i Rusije u četvrtak pronaći rješenje situacije.

Bijela kuća potvrdila posjetu direktora CIA-e Kijevu

Bijela kuća u ponedjeljak je potvrdila da je direktor CIA-e John Brennan bio u ukrajinskoj prijestonici tijekom vikenda.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney potvrdio je ruske medijske izvještaje o putu u Kijev. Carney tvrdi da je Brennanova posjeta bila dio njegove europske turneje, prenosi AP.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič optužio je CIA-u da stoji iza odluke nove ukrajinske vlade da upotrijebi silu. CIA, međutim, negira da je Brennan ohrabrivao ukrajinske vlasti da provode taktičke operacije.

Carney je izjavio da se SAD savjetuju sa saveznicima oko novih sankcija zbog sve većih provokacija Rusije u Ukrajini. Carney tvrdi da će takve akcije Rusije "imati svoju cijenu".

Moskva ne želi da se miješa u unutarnje stvari Ukrajine, tvrdi Lavrov

- Moskva nije zainteresirana za uplitanje u unutarnje stvari Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Mi se ne miješamo u ukrajinske unutarnje poslove; to je u suprotnosti s našim interesima - izjavio je on novinarima nakon razgovora s gostujućim sudanskim kolegom Alijem Kartijem, prenosi Reuters.

Kazao je da nema nikakvih agenata ruskih specijalnih službi u Ukrajini.

Komentirajući izvještaje da Sjedinjene Države, Europska unija i Ukrajina namjeravaju predstaviti neke dokaze o navodnoj ruskoj umješanosti u situaciju u Ukrajini na predstojećem sastanku planiranom za četvrtak u Ženevi, Lavrov je izjavio da su ti dokazi "kvazi-činjenice".

Lavrov je kazao da se oni koji ohrabruju ukrajinske vlasti da koriste silu u suzbijanju prosvjeda u istočnim regijama zemlje trebaju smatrati odgovornim za posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close